Sosyal Medya

Genel

30 yıllık emtia uzmanı:  Ben hayatımda böyle piyasa görmedim!

Bloomberg’de yer alan “Goldman Commodity Veteran Says He’s Never Seen a Market Like It” başlıklı haberde, 30 yıldır emtia piyasaları…

30 yıllık emtia uzmanı:  Ben hayatımda böyle piyasa görmedim!

Bloomberg’de yer alan “Goldman Commodity Veteran Says He’s Never Seen a Market Like It” başlıklı haberde, 30 yıldır emtia piyasaları hakkında araştırma yapan, Goldman Sachs uzmanı Jeff Currie, “Ben hayatımda böyle bir emtia piyasası görmedim. Adeta dünyada molekül darlığı yaşanıyor” ifadesiyle şaşkınlığını belirtti.

“Her şeyin kıtlığı var” diye devam ediyor veteran emtiacı, “Petrol, doğal gaz, kömür, bakır, aluminyum, nereye bakarsan arz sıkıntısı var. Adeta koca dünyada ticareti yapılacak molekül bitti”.

23 sınayi emtiadan oluşan Bloomberg Emtia Spot Endeksi bu yıl tarihi rekorunu kırarken, özellikle ham petrolde 2014’den bu yana zirvenin görülmesi endeksi yukarı itti.

 

Vadeli işlem piyasalarında ise “backwardation” diye tanımlanan vadeli işlem-zaman eğrisinin tersine bükümü gerçekleşiyor. Yani, kısa vadeli sözleşmelerde fiyat uzun vadelere nazaran yüksek. Bu da spot piyasada mal bulamayanların risklerini vadeli işlemlerle hedge ettiğinin bir göstergesi.

London Metal Borsası’nda işlem gören altı metalin hepsinin vadeli işlemlerinde zaman-fiyat eğrisi ters bükümde. Böyle bir durum en son 2004 yılında gözlenmişti.

 

Emtialarda ralli, Ukrayna krizi savaşa dönerse, daha da üzücü bir boyuta taşınabilir. ABD ve Avrupa ekonomileri zaten tam kapasiteye yakın büyüyor. Eğer Çin de bu ikiliye katılırsa, sanayi emtialarında fiyatlar yeni zirveleri kıracak. Türkiye gibi emtia ihtiyacını büyük ölçüde dışardan karşılayan ülkeler için cari açık riski büyüyor.

 

 

ANALİZ-Ukrayna Krizi :  Savaş tamtamları, yaptırım çığlıkları

 

Sektörel Güncel Gelişmeler | Demir çelik: Enerji tedarikinde yaşanan sorunlar sektörde belirsizlik yaratıyor

 

İMSAD: Öngörülemeyen enerji kesintileri, öngörülemeyen kayıplara neden oldu!

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler