Sosyal Medya

Genel

ANALİZ-Ukrayna Krizi :  Savaş tamtamları, yaptırım çığlıkları

“Ukrayna NATO’ya girerse Rusya ile NATO arasında savaş çıkar”–Euronews Ukrayna’nın NATO’ya alınması halinde savaş çıkacağına işaret eden Putin, Fransa dahil…

ANALİZ-Ukrayna Krizi :  Savaş tamtamları, yaptırım çığlıkları

“Ukrayna NATO’ya girerse Rusya ile NATO arasında savaş çıkar”–Euronews

Ukrayna’nın NATO’ya alınması halinde savaş çıkacağına işaret eden Putin, Fransa dahil Avrupa ülkelerinin Kırım’ı Ukrayna’nın parçası olarak saydığını, Moskova’nın ise Kırım’ı Rusya’nın saydığını hatırlattı. Putin konuşmasını şöyle sürdürdü:

 

“Ukrayna’nın doktrin belgelerinde Rusya ‘düşman’ olarak tanımlanıyor ve Kırım’ın askeri yollarla geri alınması belirtiliyor. Öyleyse, Ukrayna’nın NATO üyesi olduğunu tasavvur edin. O zaman Rusya ve NATO arasında askeri çatışma meydana gelecek demektir. Biz NATO ile savaşmak mı istiyoruz? Ya da siz Rusya ile mi savaşmak istiyorsunuz? Fransa’nın Rusya ile savaşmasını ister misiniz?

 

 

ABD ve NATO ile güvenlik garantileri konusunda diyaloğun sona ermediğine dikkati çeken Putin, bu husustaki önerilerine yanıt alamadıklarını hatırlattı.

 

Rusya’nın ABD ve NATO’ya güvenlik garantileri konusunda gönderdiği cevaba karşı cevap hazırladıklarını bildiren Putin, “Şimdi kendi vizyonumuzla bir cevap hazırlıyoruz. Cevabı Washington ve Brüksel’e göndereceğiz.” ifadelerini kullandı.

 

 

YORUM:  Savaş çıkmasa da riskler büyüyor

 

ABD yetkilileri her gün Rus ordusunun Ukrayna’ya girmeye hazır olduğu uyarısını yaparken, Milli Güvenlik Danışmanı  Blinken savaş halinde Rusya-Almanya arasında doğal gaz nakli sağlayan Kuzey Akımı-II projesine yaptırım uygulayacaklarını ilan etti.

 

Ukrayna Krizi artık ABD-Çin-Rusya arasında tırmanan Büyük Güçler Rekabeti’ne de yansıyıp, orta vadeli jeopolitik riskleri yükseltti. Putin ve Xi Jinping Beijing’de askeri alanı da kapsayan geniş çaplı bir işbirliği antlaşması imzaladı. Rusya  Kuzey Akımı-II tehdidi sonrasında Avrupa’ya gaz sevkini yeniden kısıtladı. Global Source Partners Rusya ekibinin bildirdiğine göre, AB Azerbaycan’dan daha fazla doğal gaz tedarik etmek istiyor.

 

Dünya borsaları tırmanan krize önem vermiyor. Fakat, global tahvil pazarında panik semptomları var. Bu paniğin temel nedeni Ukrayna Krizi olmayabilir, fakat sıcak savaş halinde dünya kredi pazarı donabilir. Brent petrol bu sabah Asya’da yine $93/varilde. Uzmanlar kriz olmasaydı dahi fiyatın önümüzdeki günlerde $100/varili aşmasını bekliyordu. Ukrayna’da savaş ve ABD-AB’nin sert yaptırımlarla karşılık vermesi, tahvil pazarı depremi yanında enerji krizine de neden olabilir.

 

FÖŞ anlattı:  Ukrayna Krizi: Türkiye İçin Risk ve Fırsatlar

 

Dr. Artunç Kocabalkan – Murat Sağman – Prof.Dr. Ahmet Kasım Han:  Londra, Ukrayna ve Dolar

 

Geliyor gelmekte olan: Yatırımcılar Ultra Ucuz Nakdin Sonuna Hazırlanırken Kredi Maliyetleri Yükseliyor

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler