Sosyal Medya

Piyasa

Sektörel Güncel Gelişmeler | Demir çelik: Enerji tedarikinde yaşanan sorunlar sektörde belirsizlik yaratıyor.

Küresel ham çelik üretimi, en büyük çelik üreticisi konumunda olan Çin’in üretimindeki düşüşün etkisiyle 2021 yılının son ayında da gerilemeye…

Sektörel Güncel Gelişmeler | Demir çelik: Enerji tedarikinde yaşanan sorunlar sektörde belirsizlik yaratıyor.

Küresel ham çelik üretimi, en büyük çelik üreticisi konumunda olan Çin’in üretimindeki düşüşün etkisiyle 2021 yılının son ayında da gerilemeye devam etti. 2021’in tamamında küresel ölçekte üretim yıllık bazda %3,7 yükseldi. Yurt içinde ise ham çelik üretimi geçen yılın Aralık ayında da artmaya devam ederek, kesintisiz yükselişini Haziran 2020’den bu yana sürdürdü. Yurt içinde üretim, 2021’de yıllık bazda %12,7’lik artışla 40 milyon tonu aşarak tarihi yüksek seviyede gerçekleşti.

İç pazarda mamul çelik tüketimi Ocak-Kasım döneminde %12,9’luk artışla 30,5 milyon ton düzeyine yükseldi. İç tüketim yılın son çeyreğinde inşaat ve otomotiv sektörlerinde yaşanan durgunluğa bağlı olarak yavaşlarken, yurt içi cirolardaki reel düşüş de devam etti. İhracattaki olumlu gelişmelerin etkisiyle yurt dışı reel cirodaki yükselişin ise sürdüğü izlendi.

Demir cevheri fiyatlarındaki aşağı yönlü seyir 2021 yılının son iki ayında da devam etti. Söz konusu gelişme, üretim maliyetlerindeki artış baskısını bir miktar hafifletti. Bununla birlikte, dünyanın en büyük çelik tüketicisi olan Çin’de artan talebi karşılamak amacıyla çelik üretiminde beklenen artışın, demir cevheri fiyatlarının yönünü yeniden yukarı çevirebileceği öngörülüyor.

Enerji tüketimi yüksek olan çelik sektörünün sebep olduğu karbon salınımını azaltmaya yönelik çalışmaların, ilerleyen dönemde küresel çelik pazarını şekillendirecek en önemli faktörlerden biri olacağı düşünülüyor. Bu kapsamda yapılacak çalışmalar, sektörün ana ihraç pazarı olan AB’ye olan ihracatın sürdürülebilmesi açısından da büyük önem taşıyor. Ayrıca, son günlerde yurt içinde yaşanan ve geçici nitelikte olduğu belirtilen doğal gaz ve elektrik kesintilerinden kaynaklanan sorunların, yüksek enerji gereksinimi sebebiyle sektördeki üretimi kısmen olumsuz etkileyebileceği değerlendiriliyor.

 

ekonomi.isbnak.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler