Sosyal Medya

Döviz

Yatırım bankaları Çin’in ekonomik büyüme beklentilerini düşürüyor

Son bir hafta içinde, birkaç yatırım bankası, Covid kilitlenmeleri Şanghay’ın ekonomik merkezinde sürdüğü için Çin büyüme tahminlerini düşürdü. CNBC tarafından…

Yatırım bankaları Çin’in ekonomik büyüme beklentilerini düşürüyor

Son bir hafta içinde, birkaç yatırım bankası, Covid kilitlenmeleri Şanghay’ın ekonomik merkezinde sürdüğü için Çin büyüme tahminlerini düşürdü.

CNBC tarafından izlenen dokuz finans firması arasındaki yeni medyan tahmin, tüm yıl için Çin’in GSYİH büyümesini %4,5 öngördü. Bu, hükümetin %5,5’lik artış hedefinin oldukça altında.

Tahminlerin en düşüğü önceki %4,3 büyümeden tahminini %3,9’a indiren Nomura yer alıyor.

Japon yatırım bankasının baş Çin ekonomisti Ting Lu, çarşamba günü yayınlanan bir raporda, “Sıkı bir şekilde uygulanan [sıfır-Covid stratejisi], genel ekonomiye, özellikle de tam ve kısmi kilitlenmeler altındaki şehirlere büyük bir arz şokuna neden oluyor” dedi.

“Bu arz şoku, düşen gelir ve artan belirsizlik nedeniyle konutlara, dayanıklı mallara ve sermaye mallarına olan talebi daha da zayıflatabilir” dedi.

Mart ayından bu yana, anakara Çin, 2020’nin başından bu yana en kötü Covid salgınıyla mücadele etti. Dünyanın en işlek limanına ev sahipliği yapan Şanghay, en çok etkilenen bölgelerden biri oldu. Yaklaşık bir ay önce başlayan şehir çapında, iki bölümlü bir kilitlenme, görünürde net bir son olmadan devam etmekte.

Ulusal başkent Pekin’deki büyük bir iş bölgesi, pazartesi günü üç günlük kitlesel testlere başladı ve hafta sonu boyunca vakalardaki artışı kontrol etmek için bir bölgedeki gerekli olmayan işletmeleri kapattı.

UBS: En büyük kesinti

Dokuz finans şirketi arasında UBS, Çin GSYİH büyüme hedefini en çok düşüren kurum. “Ekonomi üzerindeki yoğunlaşan aşağı yönlü baskıya” dayanarak 0,8 puan azaltarak %4,2’ye indirdi.

Daha fazla politika desteği beklentilerine rağmen, ekonomist Wang Tao, 18 Nisan’daki bir raporda, ekibinin Pekin’in son Covid dalgası ve Rusya-Ukrayna savaşından önce belirlendiğinden resmi %5,5 hedefine ulaşmak için “ne gerekiyorsa” yapmasının beklenmediğini söyledi.

Wang, “Covid politikasının tek başına ekonomik etkisinin hükümetin Covid politika değişikliğini yakında değiştireceğine inanmıyoruz, çünkü Covid vakalarını ve ölümlerini en aza indirmek muhtemelen en önemli öncelik olmaya devam edecek” dedi.

Salı sabahı itibariyle Şanghay, Covid’e bağlı 150’den fazla ölüm kaydetti.

Bank of America: İkinci en büyük indirim

Bank of America’nın Çin ekonomisti Helen Qiao, 0,6 puan düşüşle tahminini %4,8’e çekerek ikinci en büyük indirimi yaptı.

Banka, 19 Nisan tarihli bir raporda, “Şangay ve komşu şehirlerde uygulanan Covid-19 kilitlenmeleri ve kısıtlamaları sadece yerel talebi vurmakla kalmıyor, aynı zamanda lojistik arızalara ve bölge içinde ve dışında yaygın tedarik zinciri kesintilerine neden oluyor” dedi.

Raporda, “Bizim görüşümüze göre, bu tür kontrol önlemleri nihayetinde geri alınsa ve ekonomik faaliyetler yıl ortasına kadar kademeli olarak normalleşse bile, büyüme üzerinde ağır bir bedel zaten kaçınılmaz görünüyor” dedi.

Allianz Trade’in tahmin düşüşü, sadece birkaç ay içinde ikinci indirime işaret etti.

Çarşamba günü, firma GSYİH tahminini %4,9’dan %4,6’ya düşürdü – ki bu da yılın başında belirlenen %5,2’lik tahminden bir revizyondu.

Allianz Trade kıdemli ekonomisti Françoise Huang, ilk düşüşün Rusya’nın şubat ayı sonlarında Ukrayna’yı işgal etmesinden sonra geldiğini ve ikinci düşüşün Şanghay kilitlenmesinin Mayıs ayına kadar bir ay süreceğini varsaydığını söyledi.

Şanghay’daki karantina iki ay sürerse ve diğer büyük şehirler etkilenirse, Çin’in GSYİH’sının bu yıl sadece %3,8 oranında artmasını bekliyor.

Geçen hafta, Uluslararası Para Fonu da Çin GSYİH tahminini bu yıl ikinci kez düşürdü. Yeni tahmin, IMF’nin Ekim ayında 2022’de %5,6’lık büyüme beklentilerine karşılık, Ocak ayındaki indirimden %4,8’e düşerek %4,4’lük bir büyüme yönünde.

CNBC

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler