Sosyal Medya

Döviz

Powell’dan şahin mesajlar: Fed’in gerekirse faizleri daha hızlı yükseltmeye hazır olduğunu söyledi

Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell, merkez bankasının faiz oranlarını şu anda beklenenden daha hızlı bir şekilde artırabileceklerini ve nihayetinde geniş…

Powell’dan şahin mesajlar: Fed’in gerekirse faizleri daha hızlı yükseltmeye hazır olduğunu söyledi

Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell, merkez bankasının faiz oranlarını şu anda beklenenden daha hızlı bir şekilde artırabileceklerini ve nihayetinde geniş ekonomiyi yavaşlatan seviyelere yükseltmek anlamına gelse bile enflasyonu aşağı çekmek için “gerekli adımları” atacağını söyledi.

Politika yapıcılar geçen haftaki toplantılarında gösterge borç verme oranını çeyrek puan artırarak Aralık 2018’den bu yana ilk kez artırdılar ve medyan projeksiyona dayanarak bu yıl bu büyüklükte altı faiz artışı daha sinyali verdi. Oranın 2023 yılında %2,8’e ulaşması bekleniyor, yaklaşık %2,4 olarak hesaplanan ekonomiyi ne hızlandıran ne yavaşlatan seviye olarak bakılan nötr faiz oranının da üzerine çıkmış oluyor.

Powell Ulusal İşletme Ekonomisi Derneği’ne hitaben yaptığı konuşmada, “Federal fon faizini bir toplantı veya toplantılarda 25 baz puandan fazla artırarak daha agresif hareket etmenin uygun olduğu sonucuna varırsak, bunu yapacağız” dedi. “Ve ekonomiyi daha kısıtlayıcı bir tutum için sıkılaştırmamız gerektiğini belirlersek, bunu da yapacağız.”

Resmi açıklamalarından sonra moderatör tarafından Fed’in 3-4 Mayıs’taki toplantısı için yarım puanlık bir artışın masada olup olmadığı sorulduğunda Powell, bu kararın alınmadığını ancak gelen verilere göre bunun mümkün olduğunu kabul etti.

“Meslektaşlarım ve ben daha hızlı hareket etmemiz gerektiği sonucuna varabiliriz ve eğer öyleyse bunu yapacağız.” dedi.

Powell’ın sözlerinin ardından yatırımcılar, Fed’in mayıs ayında yarım puan yükseleceğine dair faiz oranı vadeli işlem piyasalarındaki bahisler arttı.

Geçen haftaki basın toplantısındaki önemli yorumlarının çoğunu yineleyen ve ayrıntılı bir şekilde anlatan Powell, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin “zaten çok yüksek enflasyonun olduğu bir dönemde” gıda, enerji ve diğer emtia fiyatlarını artırarak enflasyon baskılarını ağırlaştırdığını söyledi.

Başkan, merkez bankalarının tipik olarak olay odaklı emtia fiyat şoklarına baktıklarını söyledi. Ama bu sefer tipik olmak zorunda olmadığını ekledi.

“Uzun bir yüksek enflasyon döneminin uzun vadeli beklentileri rahatsız edici bir şekilde daha yükseğe itebileceği riski artıyor, bu da komitenin tarif ettiğim gibi hızlı hareket etmesi gereğinin altını çiziyor.” diyen Powell, bunun “Komite’nin hızlı hareket etmesi gereğinin altını çizdiğini” de sözlerine ekledi.

Enflasyon riski

Yorumlar, Powell’ın daha da yüksek enflasyonu, yakıt maliyetleri ve artan belirsizlik nedeniyle tüketimden kaynaklanan yakın vadeli ekonomik yavaşlamalardan daha büyük bir risk olarak gördüğünü gösteriyor.

Powell ekonomiyi “çok güçlü” ve daha yüksek faiz oranlarını sindirmek için iyi bir konuma sahip olarak nitelendirdi. Fed yetkilileri geçen hafta bu yıl için %2,8’lik bir ekonomik büyüme tahmin etseler de, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali görünümlerine yeni bir risk soktu.

Politika yapıcılar, 8,9 trilyon dolarlık bilançolarını ne zaman ve ne kadar hızlı bir şekilde azaltmaya başlayacakları konusundaki tartışmaların hala devam ettiğini ve yakında bir karar beklendiğini söylüyorlar. Bu konuda Powell, geçen haftaki basın toplantısından bir yorumu yineleyerek, bilançoyu küçültme eyleminin “Mayıs ayındaki bir sonraki toplantımız olur olmaz gelebileceğini, ancak bunun bizim aldığımız bir karar olmadığını” söyledi.

Fed başkanı, politika yapıcıların artık tedarik zinciri konularında önemli bir rahatlama beklemediğini ve faiz oranı kararlarına rehberlik etmek için enflasyon konusunda “gerçek ilerleme” arayacaklarını söyledi.

Powell’ın sözlerinin agresif tonuna rağmen, ekonomiyi miktar sürdürülebilir büyüme hızına yumuşak bir şekilde indirme konusunda iyimser olmaya devam ettiğini de ekledi.

“Yumuşak veya en azından yumuşağa yakın inişler ABD para tarihinde nispeten yaygın olmuştur. Hiç kimsenin yumuşak bir iniş yapmanın mevcut bağlamda basit olacağını beklemediğini eklemek istiyorum çünkü- mevcut bağlamda çok az şey basit” dedi.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler