Sosyal Medya

Döviz

OPEC+’dan beklenen büyük üretim kesintisi kararı geldi, devamı gelebilir

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya’nın da dahil olduğu birlikte hareket eden ülkelerin oluşturduğu OPEC+ Ortak Bakanlık İzleme…

OPEC+’dan beklenen büyük üretim kesintisi kararı geldi, devamı gelebilir

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya’nın da dahil olduğu birlikte hareket eden ülkelerin oluşturduğu OPEC+ Ortak Bakanlık İzleme Komitesi (JMMC) petrol üretiminde günlük 2 milyon varil kesinti yapılması konusunda anlaştı.

Konu hakkında bilgi üç OPEC+ kaynağı tarafından verildi.

Günlük 2 milyon varillik kesintinin kasım ayında yürürlüğe gireceği belirtildi.

Anlaşmaya ilk tepki Beyaz Saray’dan geldi. Yapılan açıklamada, “ABD’nin OPEC+ ve yabancı petrol üreticilerine daha az bağımlı olması gerekiyor” denildi.

OPEC+’nın bu kararı ile halihazırda sıkışık olan piyasada arz daha da azalmış olacak. ABD ve diğer başlıca tüketiciler üretim artırma baskısı yapıyordu.

Üretimin azaltılması, üç ay önce küresel ekonomide resesyon, ABD’de yüksek faizler ve güçlü dolar konularına ilişkin endişelerle varil başına 120 dolardan 90 dolara gerilemiş olan petrol fiyatlarının toparlanmasını sağlayabilir.

Bu, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefikleri tarafından 2020’den bu yana yapılan en büyük üretim kesintisi, ancak küresel arz üzerinde 2 milyon varil rakamının korkutuculuğundan daha küçük bir etkiye sahip olacak. Birçok üye ülke zaten kotalarının çok altında üretim yapıyor, bu da üretimi azaltmak zorunda kalmadan yeni sınırlarına zaten uyacakları anlamına geliyor.

Bloomberg’in Eylül ayı üretim rakamlarına dayanan hesaplamalarına göre, grubun üretim hedefinde günde 2 milyon varillik bir kesinti, orantılı olarak paylaşılan, sadece sekiz ülkenin gerçek üretimi frenlemesini ve günde yaklaşık 880.000 varillik gerçek bir düşüş sağlamasını gerektirecek.

Buna rağmen, kartelin kararı, yüksek enerji maliyetlerinin neden olduğu enflasyonla mücadele eden küresel ekonomiye başka bir şok ekleme riski taşıyor. Bu hamle aynı zamanda ABD’yi de kızdıracak ve potansiyel olarak Washington’dan bir yanıt tetikleyecektir. Başkan Joe Biden, Kasım ayındaki ara seçimler öncesinde Amerikalılar için daha yüksek üretim ve daha düşük pompa fiyatları arayışıyla bu yılın başlarında Suudi Arabistan’ı ziyaret etmişti.

Çarşamba günü erken saatlerde, Bloomberg’ün haberine göre ABD’li yetkililer, üretimi kısma hareketine karşı geri adım atmaya çalışan Körfez’deki meslektaşlarına çağrıda bulunuyorlardı. Bloomberg’in Salı günü bildirdiğine göre, Beyaz Saray ABD Enerji Bakanlığı’ndan benzin, dizel ve diğer rafine petrol ürünlerinin ihracatının yasaklanmasının fiyatları düşürüp düşürmeyeceğini analiz etmesini istemişti.

JP Morgan: ABD’den karşı adım gelebilir

Yatırım bankası JP Morgan petrol piyasası ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: “OPEC+ anlaşma olsa da olmasa da petrol üretiminde kesintiye gitmeyi değerlendiriyor, petrol dördüncü çeyrekte 100 doları yeniden test edecek. OPEC+’ın bu hamlesine ABD’den karşı adım gelebilir, stratejik petrol rezervlerinden daha fazla petrol serbest bırakılabilir. Küresel petrol talebinin dördüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine kıyasla günlük 0.9 milyon varil artarak günlük ortalama 101.8 milyon varil seviyesine yükseleceğini tahmin ediyoruz.”

Dünya, Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler