Sosyal Medya

Ekonomi

Moody’s ekonomisti: Türkiye’de tasarruf mantıklı değil

Moody’s Analytics ekonomisti reel faiz oranı negatif olduğundan tasarruf etmenin mantıklı bir seçenek olmaktan çıktığını söyledi. Barokas’a göre, enflasyon kontrol…

Moody’s ekonomisti: Türkiye’de tasarruf mantıklı değil

Moody’s Analytics ekonomisti reel faiz oranı negatif olduğundan tasarruf etmenin mantıklı bir seçenek olmaktan çıktığını söyledi. Barokas’a göre, enflasyon kontrol altına alınamazsa satın alma gücünde bozulma devam edecek.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Analytics ekonomisti Lina Barokas, Türkiye’de Türkiye’de enerji ve emtia fiyatlarının küresele olarak artması sebebiyle Türkiye’deki enflasyonu şaşırtıcı bulmadığını söyledi. Barokas “TCMB artan fiyatlara karşı tepkisiz kalıyor ve yüzde 14’lük politika faizi mevcut enflasyon seviyesinin çok altında. Türkiye’de enflasyon kontrol altına alınamazsa satın alma gücü bozulmaya devam edecek. Reel faiz oranı, olası şoklara karşı tampon sağlamıyor” dedi.

Türkiye’de tasarruf etmenin mantıklı bir seçenek olmadığını söyleyen Barokas, “Tüketici fiyatları sürekli olarak artıyor ve bu durum vatandaşları tüketimlerini öne çekmeye teşvik ediyor. Reel faiz oranı negatif olduğundan, tasarruf etmek mantıklı bir seçenek değil” dedi.

Barokas’ın açıklamaları şöyle:

‘ABD ve AB resesyona girerse Türkiye ekonomisi bundan nasıl etkilenir’

ABD ve AB’de yaşanacak bir resesyon, özellikle uluslararası ticaret ve finansal bağlantıları olan birçok gelişmekte olan ülke için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Şu anda yüksek emtia fiyatlarından avantaj sağlayan emtia ihracatçısı ülkeler için de olumsuz olacaktır. Türkiye’nin dış ticareti de olumsuz etkilenecektir.

‘TCMB’nin adımları enflasyonu düşürmeye yeterli mi?’

Enerji ve emtia fiyatlarının küresel olarak artması nedeniyle Türkiye’deki yüksek enflasyon şaşırtıcı değil. Ancak Türkiye’deki enflasyonun yükseliş eğilimi işgalden çok önce başladı. TCMB artan fiyatlara karşı tepkisiz kalıyor ve %14’lük politika faizi mevcut enflasyon seviyesinin çok altında. Türkiye’de enflasyon kontrol altına alınamazsa satın alma gücü bozulmaya devam edecek. Reel faiz oranı, olası şoklara karşı tampon sağlamıyor.

‘Türkiye’de enflasyona ilişkin yukarı yönlü riskler hangileri?’

Tüketici fiyatları sürekli olarak artıyor ve bu durum vatandaşları tüketimlerini öne çekmeye teşvik ediyor. Reel faiz oranı negatif olduğundan, tasarruf etmek mantıklı bir seçenek değil. Bu, vatandaşların daha fazla tükettiği ve fiyatlar üzerinde daha fazla yukarı yönlü baskının oluştuğu bir kısır döngüye neden oluyor. Ulusal tasarrufların olmaması ise, ülkenin döviz girişi yaratabilecek alanlarda yatırım yapma kabiliyetini kısıtlıyor.

 

 

halktv.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler