Sosyal Medya

Ekonomi

Mısır’dan açıklama: Türkiye’yle normalleşme görüşmelerini durdurduk

Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükrü, Türkiye’nin Libya’yla imzaladığı anlaşma nedeniyle ülkesinin Türkiye’yle temaslara son verdiğini duyurdu. Türkiye ile Libya arasında…

Mısır’dan açıklama: Türkiye’yle normalleşme görüşmelerini durdurduk

Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükrü, Türkiye’nin Libya’yla imzaladığı anlaşma nedeniyle ülkesinin Türkiye’yle temaslara son verdiğini duyurdu.

Türkiye ile Libya arasında 3 Ekim’de imzalanan hidrokarbon anlaşmasıyla ilgili Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükrü’den açıklama geldi. Daha önce Trablus hükümetinin böyle bir anlaşmayı imzalama yetkisi bulunmadığını söyleyen Şükrü, Libya politikaları nedeniyle ülkesinin Türkiye’yle temaslara son verdiğini açıkladı.

Türkiye ve Libya arasında bu ay başında imzalanan hidrokarbon alanındaki mutabakat muhtırasının ardından Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias Kahire’ye gitmiş ve ortak açıklamayla anlaşmaya tepki gösterilmişti.

Ne olmuştu?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 3 Ekim’deki Libya ziyaretinde iki ülke arasında hidrokarbon alanında mutabakat muhtırası imzalandığını duyurmuştu. Yunanistan ve Fransa’nın Türkiye ile daha önce imzalanan deniz yetki alanları mutabakat muhtırasına yönelik itirazlarını değerlendiren Çavuşoğlu, “İmzaladığımız anlaşmalar iki egemen devlet arasında Libya ve Türkiye arasında kazan-kazan anlayışıyla imzalanan anlaşmalardır. Dolayısıyla üçüncü ülkelerin, iki egemen ülkenin imzaladığı anlaşmaya müdahale etme hakkı yoktur. Onların ne düşündüğü önemli değil” demişti.

Çavuşoğlu mutabakatla ilgili, “Biraz önce imzaladığımız hidrokarbon anlaşması hem karada hem denizde ve yetki alanlarımızda kazan-kazan anlayışıyla Türk ile Libya firmalarının birlikte araştırma, sondaj gibi iş birliğine gitmesini hedefliyor” ifadelerini kullanmış, “Hem Türkiye hem de Libya böyle bir anlaşmayı imzaladığını BM’ye bildirmiştir. Biz kıta sahanlığımızın sınırlarını da BM’ye kaydettirdik. Şimdi Libya’nın yapması gereken de kendi kıta sahanlığı ve deniz yetki alanlarını belirleyerek onu da BM’ye kaydettirmesidir” demişti.

Duvar

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler