Sosyal Medya

Ekonomi

MB Genel Kurulu, 3 Şubat’ta olağanüstü toplanıyor: Amaç erken kaynak aktarımı

Merkez Bankası Genel Kurulu’nun 3 Şubat günü olağanüstü toplanması kararı alındı. Son üç yıldır, Merkez Bankası’nın genel kurulları öne çekilerek,…

MB Genel Kurulu, 3 Şubat’ta olağanüstü toplanıyor: Amaç erken kaynak aktarımı

Merkez Bankası Genel Kurulu’nun 3 Şubat günü olağanüstü toplanması kararı alındı. Son üç yıldır, Merkez Bankası’nın genel kurulları öne çekilerek, yıl kârından ortaklara dağıtılacak tutarın büyük kısmının avans olarak verilmesi kararı alınıyor. Sembolik birkaç şahıs ve banka hissesi dışında Merkez Bankası’nın hisseleri Hazine’ye ait .

Hazine’ye kârdan avans yanında birikmiş ihtiyat akçesinin de dağıtılması Genel Kurul gündemine alındı. Olağanüstü Genel Kurulda karara yönelik tek gündem maddesi konuldu. Gündem maddesinde, “2021 yılı dönem karından avans dağıtımı yapılmasına ve son yıl karından ayrılan hariç, birikmiş ihtiyat akçesinin kara katılarak dağıtılmasına karar verilmesi hususlarının Genel Kurul onayına arzı” denildi.

Aktarılacak karın yaklaşık 44 milyar TL, yedek akçelerin ise 6 milyar TL olacağı bekleniyor.  Bu kaynağın erkenden Hazine’ye aktarılması erken harcama planlarını yansıtıyor olabilir.  Bu durum ise yaratacağı TL, merkez bankasının Net İç varlıklarında artış üzerinden yüksek seyreden ve daha da yükselmesi beklenen enflasyonu artırıcı yönde etki yaratacak. 

Bu karı yaratmak ve harcamalara kaynak bulmak için geçen yılın son gününde merkez bankası elindeki döviz kaynaklarını piyasa değerinden bilançosuna göstererek genel teamüllere aykırı bir muhasebe tekniği uygulayarak zarardan kara geçmişti hatırlanacağı üzere. 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler