Sosyal Medya

Ekonomi

İddia: AKP kendi anketinde ‘Asla oy vermem’ sıralamasında birinci çıktı

Gazete Pencere’den Nuray Babacan bugünkü köşesinde, AKP için yapılan ve henüz partinin üst yönetimleriyle paylaşılmadığını söylediği bir anketin sonuçlarına yer…

İddia: AKP kendi anketinde ‘Asla oy vermem’ sıralamasında birinci çıktı

Gazete Pencere’den Nuray Babacan bugünkü köşesinde, AKP için yapılan ve henüz partinin üst yönetimleriyle paylaşılmadığını söylediği bir anketin sonuçlarına yer verdi. Babacan’ın ankete ilişkin aktarımları şöyle:

* Araştırmaya katılanların sadece yüzde 28’i, ekonomi yönetimini başarılı buluyor. Hükümetin başarılı bulunduğu iki alan ise terörle mücadele ve dış politika. Bu alanlardaki beğeni oranı yüzde 50’ye çıkıyor.

İDEOLOJİK SIRALAMA DA ‘ATATÜRKÇÜLER’ YÜZDE 30 ORANINDA

* Araştırmada katılımcılara kendisini ideolojik olarak nasıl tanımladığı soruldu. “Atatürkçüyüm” diyenler yüzde 30 ile ilk sırada. Kendini milliyetçi olarak tanımlayanlar yüzde 20 ile ikinci sırada, “muhafazakâr” olarak tanımlayanlar ise yüzde 15 ile üçüncü sırada yer alıyor. Diğer ideolojik tanımlar ilk üçe girmiyor.

* Ülkenin öncelikli sorunlarındaki ilk üç değişmiyor. Enflasyon, hayat pahalılığı ve işsizlik toplamda yüzde 85 ile ülkenin en önemli üç sorununu oluşturuyor. Ardından adalet sistemi ve eğitim sistemi geliyor.

* Yüzde 44 ile “asla oy verilmeyecek” parti sıralamasında AKP ilk sıraya yerleşiyor. HDP ikinci sırada yer alıyor.

HDP KÜRTLERİN YÜZDE 63’ÜNÜN OYUNU ALIYOR

* Kürtlerin yüzde 63’ü HDP’ye oy veriyor. AKP’ye oy veren Kürt seçmenin oranında düşüş var; yüzde 22’de kalıyor. Burada 10 puanlık bir gerilemeden söz ediliyor. CHP’ye oy vereceğini söyleyen seçmen yüzde 10’u geçmiş. Bu oranın eskiden yüzde 3-5 olarak değiştiği belirtiliyor. AKP’ye oy verenlerin oranı yüzde 8 civarında. Daha önce bu oranın yüzde 7 olduğu anımsatılıyor. Alevilerin büyük çoğunluğu hâlâ CHP’de. Yüzde 3-4 ise HDP’yi tercih ediyor.

ArtıGerçek

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler