Sosyal Medya

Döviz

Fed’den Daly: Enflasyonda henüz zafer yok, eylülde yarım puanlık artış, piyasalar fazla iyimser

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, Temmuz ayı için daha düşük enflasyon verisinin hoş bir haber olduğunu ve Fed’in eylül…

Fed’den Daly: Enflasyonda henüz zafer yok, eylülde yarım puanlık artış, piyasalar fazla iyimser

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, Temmuz ayı için daha düşük enflasyon verisinin hoş bir haber olduğunu ve Fed’in eylül toplantısında faiz oranı artışını 50 baz puana düşürmesinin uygun olduğu anlamına gelebileceğini, ancak hızlı fiyat artışına karşı mücadelenin bitmekten çok uzak olduğunu söyledi.

Daly, Perşembe günü Bloomberg Televizyonu’nda Kathleen Hays ile yaptığı röportajda temmuz rakamları için, “bazı gelişmeler var, ancak bunların zafer olmadıklarını söylemek önemli. Veriye bağımlı kalmak doğru yaklaşım,” dedi.

Daly, Haziran ve temmuz aylarında arka arkaya 75 baz puanlık iki artışın ardından Fed’in gelecek ayki toplantısında yarım puanlık bir artışın uygun olduğunu yineledi, ancak başka bir büyük artışın gerekli olabileceği konusunda “açık fikirli” olduğunu söyledi.

Tüketici fiyatlarındaki artışlar, haziran ayındaki% 9,1’den geçen ay yıllık bazda %8,5’lik bir hıza yavaşladı. Perşembe günü yayınlanan ayrı bir rapor, üretici fiyatlarının temmuz ayında bir önceki aya göre düştüğünü ve bunun iki yıldan uzun bir süredir ilk düşüş olduğunu gösterdi.

Daly, politika yapıcılar için hoş bir haber olsa da, “enflasyon çok yüksek, ancak biraz düştüğünü görmeye başlamak her zaman önemlidir” dedi.

Yetkililer, 20-21 Eylül toplantısından önce bir ay daha enflasyon verilerini ve ağustos ayı istihdam raporunu görecekler.

Fed, Haziran toplantısında benzer büyüklükteki bir artışın ve bu yılın başlarında daha küçük artışların ardından temmuz ayında faiz oranlarını 75 baz puan artırarak yüzde 2,25 ila yüzde 2,5 aralığına yükseltti. Toplamda, politika yapıcılar, haziran ayı tahminlerinin medyan tahminine göre, Fed fon oranının bu yıl %3,4’e ulaşacağını öngörüyorlar.

Daly, bu yıl sonu tahmininin “yaklaşık doğru” olduğunu söyledi. Bu, Fed fon oranını %3 kabul edilen nötr tahmininin üzerine ve kısıtlayıcı bölgeye getirecek. Fed’in daha sonra muhtemelen Haziran projeksiyonlarında da belirtilen 2023’e kadar faiz oranlarını yükseltmeye devam etmesi bekleniyor.

Daly, geçtiğimiz ay toparlanan finansal piyasaların Fed’in faiz artırım yolunu doğru  yorumlamayabileceğini söyledi.

Faizi sabit tutmak

Daly, “Piyasaların göremediğim beklentisi faiz oranlarını gerçekten yüksek oranlara yükseltmemizin ardından onları kambur şeklinde aşağı çekmemiz”. “Onları uygun olacağını bildiğimiz bir seviyeye yükseltmeyi ve sonra bir süre orada tutmayı düşünüyorum, böylece gerçekten bitirene kadar enflasyonu düşürmeye devam edeceğiz.”

San Francisco Fed başkanı, finansal koşulların daha da sıkılaştığını görmek istediğini ve dünya çapında senkronize merkez bankası eyleminin ekonomik büyümeyi yavaşlatacağını söyledi.

Diğer politika yapıcılar, St. Louis Fed Başkanı James Bullard ve Vali Michelle Bowman da dahil olmak üzere daha büyük faiz artışları lehine destek açıkladılar. Daly, bu yılki politika belirleyici Federal Açık Piyasa Komitesi’nde seçmen değil.

Daly, yüksek enflasyonun insanların onurlarını ellerinden aldığını söyledi. Marketlerdeki insanların ürünleri aldıklarını ve sonra geri koyduklarını gördüğünü çünkü ihtiyaç duydukları her şeyi karşılayamadıklarını ekledi.

Daly, “Enflasyonun bu onursuzluğu, enflasyon hakkında gerçekten acımasız olan şeydir – daha az sahip olan insanları incitir, onları daha da fazla incitir” dedi.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler