Sosyal Medya

Döviz

Fed beklendiği gibi 75 baz puan artırdı, gözler Powell’ın mesajlarında

ABD Merkez Bankası (Fed), Temmuz toplantısında 75 baz puan ile beklentilere paralel bir faiz artışı gerçekleştirdi. ABD Merkez Bankası(Fed), faiz…

Fed beklendiği gibi 75 baz puan artırdı, gözler Powell’ın mesajlarında

ABD Merkez Bankası (Fed), Temmuz toplantısında 75 baz puan ile beklentilere paralel bir faiz artışı gerçekleştirdi.

ABD Merkez Bankası(Fed), faiz oranını yüzde 2,50’ye yükseltti. Fed’in kararıyla politika faizini 75 puan artarak 2,25-2,50 seviyesine çıktı. Piyasaların beklentisi 75 baz puanlık artış yönündeydi. Karar oy birliği ile alındı.

Faiz kararı ve açıklamasından önemli çıkarımlar:

Fed, beklentiler doğrultusunda gösterge faiz oranını oybirliğiyle 75 baz puan artırarak %2,25-%2,5 aralığına yükseltti ve izleyen artışların “uygun olacağını” öngörüyor.

FOMC, açıklamasında, “harcama ve üretimin yumuşadığını” kabul ederken, aynı zamanda “iş kazanımlarının son aylarda güçlü olduğunu” da doğruluyor.

Fed, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşının enflasyon üzerinde “yukarı yönlü baskı” yarattığını ve ekonomik faaliyet üzerinde baskı oluşturduğunu söylüyor. FOMC, “enflasyon risklerine son derece dikkatli” olduğunu tekrarlıyor.

Fed’in bilanço küçültme süreci, Hazine tahvil alımındaki sınırların Eylül ayında ayda 60 milyar dolara ve MBS için 35 milyar dolara iki katına çıkmasıyla planlandığı gibi ilerliyor.

Mart 2022’de 2018’den bu yana ilk kez faiz artışı yapılarak politika faizini 25 baz puan yükseltmişti. Ardından mayısta Fed, bu kez 50 baz puan artışla 2000 yılından bu yana en yüksek faiz artışını yaptı. Haziran ayında ise enflasyondaki artışa paralel olarak faizler 75 baz puan artırılarak yüzde 1,75’e çıkardı.

Türkiye saati ile 21:30 Fed Başkanı Powell konuşma yapacak. İlerleyen aylarda ekonomide yavaşlama veya durgnluk gerçekleştiğinde Fed’in faişz artırımlarını nerede kesmeyi düşüneceği esas merak konusu.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler