Sosyal Medya

Döviz

Fed Başkanlarından Waller faiz artışının bazı hasarlar yaratacağı konusunda uyardı

Fed Başkanlarından Christopher Waller, Banka’nın faiz oranlarını yükseltmekten kaynaklanan ” hasarını” önlemek için elinden geleni yaptığını, ekonomi üzerinde bir “çekiç”…

Fed Başkanlarından Waller faiz artışının bazı hasarlar yaratacağı konusunda uyardı

Fed Başkanlarından Christopher Waller, Banka’nın faiz oranlarını yükseltmekten kaynaklanan ” hasarını” önlemek için elinden geleni yaptığını, ekonomi üzerinde bir “çekiç” görevi görebilecek bir “kaba kuvvet aracı” olduğunu söyledi.

Waller Pazartesi günü Nashville’deki sanal olarak yayınlanan bir Fed Listens etkinliğinde “Bir kaba kuvvet aracı kullanmanız gerektiğinde, bazen meydana gelen bazı tali hasarlar vardır. Bu aracı ekonomide çok fazla hasar yaratmadan kullanmaya çalışıyoruz ama yine de para politikasını tam olarak bu şekilde uyarlayamayız” dedi.

Fed yetkilileri geçen ay faiz oranlarını çeyrek puan artırarak %0,25 ila %0,5 hedef aralığına yükseltti ve medyan tahminlerine göre oranları 2022 sonuna kadar %1,9’a ve gelecek yılın sonuna kadar %2,8’e yükseltmeyi beklediklerinin sinyalini verdi.

Fed’in Yeni Nokta Grafiği

O zamandan beri yetkililer, 3-4 Mayıs’taki toplantılarında yarım puan faiz artışı da dahil olmak üzere, kırk yılın en sıcak enflasyonunu bastırmak için gerekirse daha hızlı hareket etmeye açık olduklarını söylediler.

Fed’in Mart toplantısının tutanakları, birçok üyenin geçen ay faiz artışını büyüterek ilerlemeyi tercih ettiğini, ancak Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ortamında daha temkinli bir çeyrek puanlık faiz artışını tercih ettiklerini, ileriye dönük bir veya daha fazla toplantıda oranları yarım puan artırmaya açık olduklarını gösterdi.

Waller, “zor kısmın” Federal Açık Piyasa Komitesi’nin istihdam ve üretim gibi alanlarda sorunlara neden olmadan oranları yükseltmeye devam edip edemeyeceği olacağını söyledi.

Waller “Konutla – inşaat sektörünü baltalamadan konut talebini soğutabilir miyiz? İstihdamın düşmesine neden olmadan işgücü talebini soğutabilir miyiz? Üzerinde bulunduğumuz zor yol bu,” dedi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler