Sosyal Medya

Ekonomi

Ekonomide tek iyi haber:  SAMEKS Şubat iş dünyası anketi

1 Mart’ta açıklanan veriler ISO-Markit imalat sanayi PMI ve BloombergHT tüketici güveninde gerilemeye işaret etti. İTO’nun ölçtüğü şubat ayında İstanbul’da…

Ekonomide tek iyi haber:  SAMEKS Şubat iş dünyası anketi

1 Mart’ta açıklanan veriler ISO-Markit imalat sanayi PMI ve BloombergHT tüketici güveninde gerilemeye işaret etti. İTO’nun ölçtüğü şubat ayında İstanbul’da perakende fiyatlar aylık bazda %4,44 artış kaydederken toptan fiyatlar ise %3,38 arttı. Yıllık İTO tüketici enflasyonu %55.32 olarak gerçekleşti.

Nedense TİM henüz Mart geçici ihraçta verilerini açıklamadı.  Dün açıklanan Ocak dış ticaret açığı $10 milyarı aşarak cari açığı kapatmanın kolay olmayacağını vurgulamıştı.

 

Bu kadar zayıf veri arasında,  MÜSİAD  tarafından derlenen SAMEKS Bileşik Endeksi (bileşik PMI benzeridir), bir önceki aya göre 2,5 puan artarak 52,7 değerine yükseldi.  Yani, SAMEKS’e göre, Şubat’ta ekonominin üretim cephesinde genişleme güçlenerek sürdü.

 

Anketin detayları şu şekilde:

 

Endekste gözlenen bu ivme artışında önceki aya göre 3,5 puan artış kaydederek 56,6 değerine yükselen sanayi sektörü endeksi belirleyici rol oynarken, hizmet sektörü endeksi de 1,4 puanlık artışla 51,1 değerine yükselmiş ve 2 ay aradan sonra referans değerin üzerinde yer almıştır.

Bu dönemde yeni siparişlerdeki olumlu görünümün sürmesiyle sanayi sektöründe üretim artışı gözlenmiş, hizmet sektöründe ise girdi alımlarının yüksek seyrini koruması sektör geneline dair ivme artışının belirleyicisi olmuştur.

Söz konusu gelişmeler neticesinde 52,7 seviyesinde gerçekleşen mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi; pozitif görünümünü bu dönemde de sürdürmüş ve Şubat ayına ilişkin ekonomik aktivitenin canlılığa işaret etmiştir.

 

Türkiye ekonomisi güç kaybediyor hem de hızla

 

Güldem Atabay: Sıcak savaş bitse de petrol fiyatı neden düşmez

 

Fitch Ratings: Küresel enflasyondaki artış kalıcı olacak

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler