Sosyal Medya

Ekonomi

Dr Ali Orhan Yalçınkaya:  2021 Yılında Swap Hariç Net Rezervler –56.4 Milyar Dolar Oldu

  TCMB, Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi Gelişmeleri Raporunu (URDL) aylık olarak yayımlanmakta olup net durum ancak takip eden ayın…

Dr Ali Orhan Yalçınkaya:  2021 Yılında Swap Hariç Net Rezervler –56.4 Milyar Dolar Oldu

 

TCMB, Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi Gelişmeleri Raporunu (URDL) aylık olarak yayımlanmakta olup net durum ancak takip eden ayın sonunda görülebilmekteydi. Geçtiğimiz yıl ocak sonundan itibaren TCMB taraflı swap verilerinin günlük olarak açıklanmaya başlamasıyla aylık raporun önemi azaldı.

Nitekim ayrıntılı günlük/haftalık verilerden hareketle 31 aralık haftası URDL verisinde toplam swap düzeyi 64.7 milyar dolar iken aylık raporda da rakam 64.7 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.

Bu rakamın vade detayına baktığımızda 29.8 milyar dolarının bir ay vadeli swaplardan oluştuğunu görmekteyiz. Önceki ay toplam swap rakamı 60.6 milyar dolar iken bunun 27.3 milyar doları bir ay vadeliydi.

 

Aralık ayındaki swap toplamının 58.5 milyar doları döviz, 6.2 milyar doları altın (diğer) swaplarından oluşmaktadır.

Haftalık verilerden TCMB taraflı tüm swap işlemlerinin dağılımını da hesaplayabilmekteyiz. Buna göre, TCMB’nin aralık sonunda 3.8 milyar doları BIST üzerinden olmak üzere yurtiçi bankalarla gerçekleştirdiği döviz ve altın toplam swap tutarı 43.7 milyar dolar, Merkez Bankaları ile yapılan swap tutarı ise 21.0 milyar dolar düzeyindedir.

Böylece, aralık sonunda 8.3 milyar dolar hesaplanan net uluslararası rezervlerin, tüm swaplar hariç değeri –56.4 milyar dolar ile (kasım sonu –37.3 milyar dolar) tarihi seviyeye yükselmiş bulunuyor. Bir önceki en düşük seviye geçtiğimiz yılın nisan ayında -48.7 milyar dolar ile görülmüştü.

14 ocak itibari ile TCMB’nin tüm swap stoku (Merkez Bankaları ve BIST dahil) 64.2 milyar dolara yükselirken, net uluslararası rezervler ise 7.5 milyar dolar düzeyindedir. Dolayısı ile swaplar hariç net uluslararası rezervlerdeki bozulmanın –56.7 milyar dolar ile yeni tarihi düşük düzeyine yükseldiği görülüyor.

Aralık sonu itibariyle TCMB’nin net APİ fonlaması 490.0 milyar TL olup buna swaplar dahil değildir. Dahil edildiğinde toplam APİ fonlaması 1.06 trilyon TL’ye yükselmektedir ki bu da fonlamanın yüzde 54.0’ünün swap kanalı üzerinden gerçekleştirildiğini anlamına gelmektedir.

 

Öte yandan TCMB’nin rezerv varlıkların aralık sonu itibariyle 111.2 milyar dolar olduğu dikkate alındığında swaplar bunun yüzde 58.2’sini oluşturmaktadır.

 

 

Kerim Rota: Orta vadede kurda yukarı yönlü hareket kaçınılmaz

Deutsche Bank’tan ‘kur korumalı mevduat’ uyarısı

 

Yabancı $5.3 milyar sattı, yerleşikler dengeledi

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler