Sosyal Medya

Döviz

Yabancı $5.3 milyar sattı, yerleşikler dengeledi

QNB Finansbank Araştırma “Yabancılarda çıkış devam ediyor, yurtiçinde DTH geriliyor” başlıklı notunda döviz piyasasında  arz-talep dengelerini inceledi. Görüldüğü kadarıyla yabancı…

Yabancı $5.3 milyar sattı, yerleşikler dengeledi

QNB Finansbank Araştırma “Yabancılarda çıkış devam ediyor, yurtiçinde DTH geriliyor” başlıklı notunda döviz piyasasında  arz-talep dengelerini inceledi. Görüldüğü kadarıyla yabancı kaçışı sürerken, yerleşikler de (herhalde) döviz bozduruyor…

 

(Ya da  şirketler dış borç öderken, bireyseller sistemden çıkıyor—Para Analiz notu)

QNB notu şu şekilde:  TCMB’nin açıkladığı son portföy verilerine göre, 14 Ocak haftasında yabancı yatırımcıların hisse senedi portföylerinden 55 milyon dolarlık, devlet tahvili portföyünden de 76 milyon dolarlık çıkış yaşanmıştır. Hisse senetlerinden son 8 haftadaki çıkış 1.4 milyar dolara ulaşmıştır. Tahvil portföyünden de 9 haftalık toplam çıkış 0.5 milyar dolar olmuştur.

Bunların yanında, BDDK’nın açıkladığı bankaların bilanço dışı döviz pozisyonu ve TCMB’nin swap miktarındaki değişimden, yurtdışı yerleşiklerin swap pozisyonlarındaki akımları hesaplıyoruz. Bu kanaldan ise 14 Ocak haftasında 0.3 milyar dolarlık çıkış  olduğunu hesaplamaktayız. (Grafik 1)

 

 

Böylece, son 4 haftada yaşanan toplam çıkış miktarı 4.1 milyar dolar ulaşmıştır. Sonuç olarak, yabancı yatırımcıların TL cinsinden toplam fon portföyü (hisse, bono, carry trade) geçen hafta 0.4 milyar dolar, son 4 haftada da 5.3 milyar dolar olmuştur.

Yurtiçi yerleşikler tarafında ise, 14 Ocak haftasında döviz mevduatın altın ve parite etkisinden arındırdıktan sonra gerçek kişilerde 0.8 milyar dolar, şirketlerde de 0.6 milyar dolar düşüş gözlenmektedir. Son 3 haftada toplam DTH düşüşü 6.2 milyar dolara ulaşmıştır ki bunda kur korumalı mevduat uygulamasının da etkisinin olduğunu düşünüyoruz. (Grafik 2) Böylece, son dönemde yabancıların portföy çıkışlarından kaynaklı döviz talebi, yurtiçi yerleşiklerin DTH düşüşü ile karşılanmış gözükmektedir.

 

 

Capital Economics: TCMB faiz indirimi bitmedi

 

Kur korumalı mevduata ilgi yok gibi

 

Faiz değişmedi. Şimdi gözler piyasalarda & Dolar, faiz, enflasyon | Güldem Atabay & Murat Kubilay

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler