Sosyal Medya

Borsa

Dolar ve TL tahvil faizleri arasındaki fark kapandı

Enflasyon yüzde 80’i aşarken TL tahvil faizleri yüzde 12’lere kadar geriledi. Hazine’nin yüzde 10 seviyelerinde olan dolar cinsi tahvil faizleri…

Dolar ve TL tahvil faizleri arasındaki fark kapandı

Enflasyon yüzde 80’i aşarken TL tahvil faizleri yüzde 12’lere kadar geriledi. Hazine’nin yüzde 10 seviyelerinde olan dolar cinsi tahvil faizleri ile TL tahvil faizleri arasındaki fark tarihi düşük seviyelere geriledi. Eski Hazine yöneticisi Coşkun Cangöz, tablonun risklerine işaret etti.

Resmi enflasyon üst üste 15. ayda da yükselerek ağustosta yüzde 80’i aşıp 24 yılın zirvesini görürken, TL tahvil faizlerinde olağan dışı gelişmeler yaşanıyor.

Merkez Bankası’nın (TCMB) son aylarda bankaları tahvil alımına zorlayan adımları sonrasında tahvil faizlerinde sert düşüş gözleniyor. Enflasyon beklentileri giderek bozulmasına ve yabancı çıkışlarına rağmen TL tahvil faizlerinde sert düşüş dikkat çekiyor.

Bu yılın mart ayında yüzde 28,56 ile tarihi zirvesini gören 10 yıl vadeli Hazine tahvili faizi dün yüzde 12,45’e kadar geriledi.

Yine mart ayında yüzde 28 seviyelerini gören 5 yıl vadeli tahvil faizinde de dün yüzde 12,19 seviyesi görüldü. Böylece 5 ve 10 yıl vadeli tahvil faizleri, yüzde 13’lük TCMB politika faizinin de altına düştü.

Öte yandan, Hazine’nin TL cinsi tahvil faizleri ile dolar cinsi tahvil (Eurobond) faizleri arasındaki fark da çok daraldı.

Hazine’nin 5 ve 10 yıl vadeli Eurobond faizleri ise yüzde 10-11 aralığında bulunuyor. ABD Hazine tahvil faizlerinin üzerine Türkiye’nin 700 baz puanın üzerindeki risk primi (CDS) eklendiği için Eurobond faizleri yüzde 10’un üzerinde hareket ediyor.

Kendisi de ikinci el piyasadan yüklü miktarda tahvil satın alarak piyasaya müdahale eden TCMB, son aylarda yabancı para mevduatlar ve TL krediler için tahvil tutma zorunluluğu getirerek bankaları tahvil alımına yönlendirmiş, bu da tahvil faizlerinde sert düşüşleri beraberinde getirmişti.

 

 

 

sozcu.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler