Sosyal Medya

Döviz

ABD ÜFE sinyali vermişti ve TÜFE de beklenenin üzerinde geldi: Şimdi ne olacak?

Piyasaların odağındaki ABD tüketici fiyatları enflasyonu verisi açıklandı. Aylık bazda ise yüzde 0,4 yükseliş ile tahminlerin aşan TÜFE enflasyonu eylülde…

ABD ÜFE sinyali vermişti ve TÜFE de beklenenin üzerinde geldi: Şimdi ne olacak?

Piyasaların odağındaki ABD tüketici fiyatları enflasyonu verisi açıklandı.

Aylık bazda ise yüzde 0,4 yükseliş ile tahminlerin aşan TÜFE enflasyonu eylülde yıllık seviyenin de beklenen %8,1 yerine %8,2’ye gevşemesi ile sonuçlandı.  Ağustos ayında ABD TÜFE enflasyonu %8,3 seviyesindeydi. Çekirdek enflasyon da aylık %0,6 ile beklenen %0,4’ün üzerinde açıklandı. Yıllık çekirdek enflasyon böylece son 40 yılın zirvesine %6,6 ile ulaştı ve beklenen %6,5’in de üzerine çıktı.

Manşet enflasyon böylece üst üste üçüncü ay yavaşlamış olsa da Fed’in son haftalarda işaret ettiği, IMF’nin de uyardığı gibi gerileme beklenenden çok daha yavaş. Manşet enflasyondaki yavaş gerileme yanında çekirdek enflasyonun yükselmeye devam etmesi enerji ve gıda hariç tutulsa dahi enflasyonist baskıların devam ettiğine, yayıldığına ve yapışkan hale dönüştüğüne işaret etmekte.

1-2 Kasım FOMC toplantısında Fed’in 75 baz puan faiz artışı bu açıklanan verilerin ardından garanti. Dün gece açıklanan son FOMC tutanaklarında bankanın 75 baz puan artışlarını gelecek verilere göre 50 baz puan artış adımlarına daraltması tartışmalarda izlenmişti. Söz konusu faiz artışlarında yumuşamanın 2023 başından önce gelmesi olası görünmüyor. Mevcut seyrin devamı halinde FOMC’nin %4,75 civarında durdurması beklenen faiz artışlarının %5 ve üzerine yönelmesi olası. Verinin ardından ortalama beklenti %4,85’e çıktı bile. Mevcut oran %3,25’te.

Detaylar Fed’in yumuşamasına engel

Detaylardan ilk ortaya çıkan enflasyonun geniş tabanlı yapısı. Eylül enflasyonuna en büyük katkı yapan kalemler barınma, yiyecek ve tıbbi bakım endeksleri. Diğer yandan benzin ve ikinci el araç fiyatları düştü.

Rapor, yüksek enflasyonun ekonomi genelinde nasıl genişlediğini, Amerikalıların maaş çeklerini aşındırdığını, sonuç olarak da hane halklarını tasarruflarını eritmeye ve kredi kartlarına yüklenmeye zorladığını vurguluyor. Tüketici fiyat artışının önümüzdeki aylarda daha ılımlı olması bekleniyor ancak Fed’in hedef seviyesine yaklaşması da 2024’e sarkacak şekilde uzun bir zaman alacak.

Üstelik jeopolitik gelişmeler de enflasyonu yüksek tutabilir. OPEC + kısa süre önce günlük 2 milyon varil ham petrol üretim kesintisi açıkladı ve kesintilerin devam edeceğine dair işaretler verdi.  Biden yönetiminin potansiyel bir benzin ihracat yasağı daha yüksek pompa fiyatlarıyla geri tepebilir.

Parasal sıkılaştırmanın geç gelmesi fakat güçlü gelmesi karşısında işgücü piyasası ve tüketici talebi da güçlü seyretmekte. İşsizlik oranı Eylül ayında beş on yılın en düşük seviyesine geri döndü ve işletmeler, hane halkı talebini karşılamak için ihtiyaç duyulan çalışanları çekmek ve elde tutmak için maaşlarını yükseltmeye devam ediyor.

Açıklanan TÜFE verisinin ardından hisse senedi vadeli işlemleri keskin bir şekilde düştü ve Hazine getirileri raporun ardından yükseldi.

S&P 500’deki vadeli işlemler, gecelik kazançları sildikten sonra %2 düştü. Endeks, Fed’in enflasyonu düşürmek için faizleri agresif bir şekilde artırması nedeniyle zaten iki yılın en düşük seviyesinde. Nasdaq 100’dekiler neredeyse %3 düştü.

10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi 13 baz puan artarak %4,03’e yükseldi.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler