Sosyal Medya

Döviz

ABD TÜFE enflasyonu beklenenden düşük, piyasalarda kutlama var

Piyasaların merakla beklediği ABD temmuz TÜFE enflasyon rakamları açıklandı. ABD’de enflasyon temmuz ayında %8,5 ile beklenen %8,7’nin altında geldi. Hazirandaki…

ABD TÜFE enflasyonu beklenenden düşük, piyasalarda kutlama var

Piyasaların merakla beklediği ABD temmuz TÜFE enflasyon rakamları açıklandı.

ABD’de enflasyon temmuz ayında %8,5 ile beklenen %8,7’nin altında geldi. Hazirandaki %9,1’e göreyse gerilemesi moral verici oldu.

Daha değişken gıda ve enerji bileşenlerini ortadan kaldıran çekirdek TÜFE, Haziran ayına göre %0,3 ve bir yıl öncesine göre %5,9 arttı. Çekirdek enflasyonda beklenti hazirandaki %5,9 seviyesinden %6,1’e çıkmasıydı.

Hazine getirileri eğri boyunca düşerken, S&P 500 vadeli işlemleri kazançlarını genişletti ve dolar düştü. Yatırımcılar, ABD merkez bankasının gelecek ay faiz oranlarını 75 baz puan artırma ihtimalini düşürdü.

Ons altın 1805 doları aştı, borsa günün yeni en yüksek seviyelerinde rekorla işlem görüyor, euro ve sterlinde değer artışı %1’in üzerinde.

10 yıllık Amerikan tahvil faizi 10 baz puan, 2 yıllık tahvil faizi 22 baz puan geriledi.

Benzin fiyatlarındaki düşüş Amerikalılar için iyi bir haber olsa da, yaşam maliyetleri hala acı verici derecede yüksek, bu da birçok kişiyi kredi kartlarına yüklenmeye ve tasarruflarını azaltmaya zorluyor. Geçen haftaki verilerin hala güçlü işgücü talebi ve daha sıkı ücret artışı göstermesinin ardından, enflasyondaki daha fazla yavaşlama, Fed’in faiz artırımlarını uzatma konusundaki aciliyetinin bir kısmını ortadan kaldırabilir.

Benzin fiyatları bir ay önceki %11,2’lik artışın ardından Temmuz ayında %7,7 düştü. Elektrik fiyatları Haziran ayına göre %3,6 düşerek Mayıs 2009’dan bu yana en yüksek hızda geriledi.

Bununla birlikte, gıda fiyatları enflasyonu bir yıl öncesine göre %10,9 artarak 1979’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Enflasyon yavaşlasa da, Fed yetkilileri, özellikle çekirdek göstergede fiyatların soğuduğuna dair aylarca kanıt görmek istediklerini söylediler. 20-21 Eylül’deki bir sonraki politika toplantılarından önce başka bir aylık TÜFE ve iş raporu detayları açıklanmış olacak.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler