Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

YORUM: Resesyon riski yükseliyor, global piyasalar dikiş tutmuyor

    Foreks’te yer alan habere göre, Citigroup ekonomistlerine göre, merkez bankasının para politikalarını sıkılaştırdıkları ve mal talebinin zayıfladığı ortamda…

YORUM: Resesyon riski yükseliyor, global piyasalar dikiş tutmuyor

 

 

Foreks’te yer alan habere göre, Citigroup ekonomistlerine göre, merkez bankasının para politikalarını sıkılaştırdıkları ve mal talebinin zayıfladığı ortamda dünya ekonomisinin bir resesyona girmesi olasılığı yüzde 50’ye yaklaştı.

 

Arz şoklarının enflasyonu yukarı itmeye ve büyümeyi düşürmeye devam ettiğini belirten ekonomistler, “Geçmişte yaşadığımız deneyimler bize dezenflasyonun sıklıkla büyüme için anlamlı maliyet yarattığına işaret ediyor ve bir resesyona girilmesi için toplam olasılığın şu anda yüzde 50’ye yaklaştığını gösteriyor” ifadelerini kullandılar.

 

Küresel ekonominin bu yıl yüzde 3 ve gelecek yıl yüzde 2,8 büyümesini bekleyen Citigroup ekonomistleri, bir resesyonun yaşanmaması halinde işsizliğin birkaç puan yükseldiği ve üretimin iki çeyrek zayıf kaldığı bir dönem yaşanabileceğini dile getirdiler.

 

ABD ve Covid-19 yüzünden Çin yavaşlarken, savaş şokuyla emtia krizi yaşayan dünyanın 2022’de  yıl boyunca ivme kaybetmesi neredeyse kesin.  Yellen bile kısa ve sığ bir  resesyon fikrini pazarlamaya başladı. Avrupa ise enerji kıtlığı yüzünden kışın durgunluğa girmeye aday.

S&P500 ve MSCI Gelişmekte Olan Ülkeler Hisse Endeksi artık bu olasılığı fiyatlamaya başladı. Ancak, resesyon tamamen iskonto edilmiş değil. Ek olarak, eğer global talebin yavaşlaması emtia fiyatlarında ayı pazarına neden olmazsa, yani arz kıtlığı ağır basarsa, resesyonun ardından stagflasyon gelebilir. Bu durumda global hisse senetleri bir darbe daha alacak, çünkü stagflasyon Fed ve AMB gibi rezerv para merkez bankalarının 2023 yılı boyunca parasal sıkılaştırmayı sürdürmesi gerekecek. Son olarak da, stagflasyon senaryosunda tüm dünyanın borçlanma maliyetlerini belirleyen ABD 10-30 yıl vadeli DİBS getirilerinin kayda değer ölçüde yükselmesi de söz konusu.

En azından yaz boyunca global borsalarda ayı pazarı sürecek.

 

SABAH Bülteni:  Japon Yeni dolar karşısında 24 yılın yeni en düşük seviyesinde!

 

ABD’de ikinci el konut satışları neredeyse son iki yılın en düşük seviyesine indi

 

 

Resesyon korkusu petrol fiyatını aşağıya çekerken altına destek verdi

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler