Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD’de ikinci el konut satışları neredeyse son iki yılın en düşük seviyesine indi

National Association of Realtors’ın (NAR), açıkladığı mayıs ayı ikinci el konut satış verileri mevsim etkilerinden arındırılmış olarak aylık bazda yüzde…

ABD’de ikinci el konut satışları neredeyse son iki yılın en düşük seviyesine indi
National Association of Realtors’ın (NAR), açıkladığı mayıs ayı ikinci el konut satış verileri mevsim etkilerinden arındırılmış olarak aylık bazda yüzde 3,4 azalışla 5,41 milyona düştü. Düşüşünü dördüncü aya taşıyan ikinci el konut satışlarının 5,39 milyon seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyordu. ABD’de ikinci el konut satışları, mayısta geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 8,6 azaldı.

Haziran 2020’den bu yana en düşük seviyeye gerileyen ikinci el konut satışları, nisanda da yüzde 2,6 azalışla 5,6 milyona gerilemişti.

Medyan konut fiyatları ilk kez 400 bin doları aştı

ABD’de ikinci el piyasasında medyan konut fiyatları, mayısta yıllık bazda yüzde 14,8 artarak 407 bin 600 dolara yükselerek rekor seviyeye ulaştı.

NAR Başekonomisti Lawrence Yun, konut satışlarının 2019’da görülen seviyelere döndüğünü belirtti.

Mortgage (konut kredisi) faiz oranlarındaki keskin artıştan kaynaklanan zorluklar göz önüne alındığında konut satışlarının gelecek aylarda daha da düşebileceğine işaret eden Yun, uygun fiyatlı evlerin hızla satıldığını ve konut stokunun önemli ölçüde artması gerektiğini kaydetti.

ABD’li mortgage şirketi Freddie Mac’in verilerine göre, ülkede 30 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranı, geçen hafta yüzde 5,78 ile Kasım 2008’den bu yana en yüksek seviyeye çıkmış ve 1987’den bu yana en hızlı haftalık artışı kaydetmişti.

Bloomberg

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler