Sosyal Medya

Döviz

SABAH Bülteni:  Japon Yeni dolar karşısında 24 yılın yeni en düşük seviyesinde!

Küresel mali piyasalar dün güne temkinli bir seyirle başlayıp, günü iyimser bir hava ile tamamladı. Bu eğilimde, haber ve veri…

SABAH Bülteni:  Japon Yeni dolar karşısında 24 yılın yeni en düşük seviyesinde!

Küresel mali piyasalar dün güne temkinli bir seyirle başlayıp, günü iyimser bir hava ile tamamladı. Bu eğilimde, haber ve veri akışının oldukça zayıf olmasının da etkili olduğunu düşünüyoruz.

Avrupa cephesinde gün içinde görülen iyimser hava, ABD borsalarına da sirayet etti. Bu minvalde, arka planını doldurmakta zorlansak da, aylardır devam eden sert satışlar ardından, hisse senetleri küresel anlamda günü oldukça iyi bir performans ile tamamladı. Yine de, risk iştahının göstergesi konumunda olan teknoloji hisselerinin işlem gördüğü Nasdaq endeksi geceyi %2,5 yükselişle tamamlasa da, yılbaşına göre bakılırsa kayıpların hâlen daha %30 seviyesinde olduğunu altını çizelim.

İçeride ise oldukça sessiz ve bildiğiniz eğilim dün de korunmaya devam etti. USDTRY kuru gün içi ani bir patlama ile 17,32 seviyesinden Reuters terminallerine göre 17,5425 seviyesini varan bir yükseliş kaydederken, günü 17,33 civarlarında yatay tamamladı. Kamunun süregelen desteğinin devam ettiğini gözlemliyoruz. BİST100 endeksi ise küresel borsalardaki olumlu havadan faydalanarak günü %1,4 oranında yükselişle tamamladı. Önde gelen borsaların aksine, enflasyondan kaçan yurtiçi yatırımcının sığındığı bir liman olan BIST100 ana endeksinin sene başına nazaran %40’a yakın bir yükseliş sergilediğini not edelim.

Geride bıraktığımız hafta, Türkiye’nin yabancı indinde risklerini yansıtan 5 yıl vadeli CDS risk primi 840 baz puan seviyesine varan bir yükseliş kaydetmesi ardından bu sabah psikolojik 800 seviyesinin hemen altına (797) gerilediğini görüyoruz. 800’lü seviyeler oldukça yüksek ve 2008 küresel kriz döneminde test edilmişti! En basit anlatımı ile, 1 milyon dolar büyüklüğünde Türkiye eurobondu olan bir yatırımcının bu riski sigortalamak için bu sabah 80bin dolar ödemesi gerekiyor (bu rakam da her çeyrek sonunda 20bin dolar olarak ödeniyor).

Yeni güne başladığımızda ise, hisse senedi piyasalarında dün görülen sağlam yükseliş ve bu bağlamda risk modunun iyileşmesi ile genele yayılan alım iştahından neredeyse eser kalmadığını görüyoruz. Daha basit bir yaklaşımla, piyasaları önlerini göremedikleri için, bir gün yaşanan yükseliş ertesi günü direkt olarak geri veriliyor. Bu sabah küresel mali piyasalar yeniden enflasyon, seri faiz artırımları ve bunun yaratacağı ekonomik aktivitede daralmanın getireceği resesyon riskini hatırlayıp, yeniden satıcılı bir görünüme büründü. Enflasyon, resesyon kaygıları hatta Ukrayna savaşı ile ilgili olumlu bir haber veya somut bir gelişme yaşanmadan, piyasaların ‘yoyo’ tarzı gelgitlerin korumaya devam edeceklerini düşünüyoruz.

Bu sabah Brent cinsi ham petrolün varil fiyatının 110 dolar seviyesinin altını test etti. Petrolün gerilemesi küresel enflasyon için de oldukça önemli bir gelişme! Bültenimizin sadık okuyucuları, 123 dolar seviyesine ne kadar dikkat çektiğimizi ve aşağı yöne daha çok imkân tanıdığımızı hatırlayacaklardır. Bu minvalde, teknik bir bakış açısıyla, 123 dolar yakın zamanın eğer tepesi ise, aşağıda 110 dolardan sonra bir sonraki destek seviyesi 107,80 dolar seviyesinde görünüyor. Doğalgaz cephesinde de, 6,5 usd/mmbtu seviyesinin altında olası kapanışlarda, düşüşün daha belirgin bir hâl alacağını düşünüyoruz.

Haftasonu kripto paralarda yaşanan çöküş ardından Bitcoin dün iyimser havanın da yardımı ile 21,600 seviyesinde kadar toparlanma kaydetti. Lâkin bu sabah, havanın yeniden bozması ile Bitcoinin de 20bin dolar sınırına yaklaştığını görüyoruz. Gümüş ve altın, yükselişe geçmesi gereken teknik seviyelerin haftalardır altında ve yatay görünümünü korumaya devam ettiklerini görüyoruz. Bu sabah havanın tatsız olması ile gümüş 21,40 altın ise 1,827 dolar seviyesine kadar geriledi. Sırası ile 22 ve 1,870 dolar dirençler aşılmadan, kıymetli madenlerde pozisyon almak istemiyoruz. Gram altın ise, USDTRY destekli olarak 1,023 TL civarında olan teknik bölgesinin etrafından salınıyor. Zincirleri kırması durumunda, daha da yukarıda 1,065 TL seviyesini hedefleyeceğiz.

Bugün Türkiye, seneler sonra özellikle de Kaşıkçı cinayeti sonrası yaşanan gerilim ardından Suudi Arabistan Veliaht Prens Salman’ı kabul edecek. Salman’ın Mısır ve Ürdün ziyaretleri sonrası Türkiye’ye geldiğinin altını çizelim. Salman’ın çantasında neler olduğunu tam olarak bilemesek de, ekonomik anlaşmaların masada olduğunu düşünüyoruz.

Gözler, elbette Salman ziyaretini takip edecek olsa da, asıl gündem yarın TCMB’nin olağan Para Politikası Kurulu (PPK) kararında olacaktır. Anketler, politika faizinin %14 seviyesinde sabit tutulmasının beklendiğini gösterse de, Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen haftalarda yapmış olduğu faiz indirim çağrısı ardından faiz indirim ihtimali de göz ardı edilmemelidir. USDTRY kurunun son zamanlarda dinlendiği 17,32 seviyelerini yukarı yönde test ettiğini ve riskin yukarı yönlü olduğunu düşünüyoruz. Para politikasına yönelik çekinceler, kurda yükseliş eğilimini desteklemeye maalesef devam ediyor.

Sabah saatlerinde Asya piyasalarında hâkim renk kırmızı. Düşüşte Kore ve Hong Kong borsaları başı çekiyor. ABD borsalarının da vadeli işlemlerinde %1 civarından düşüşler göze çarpıyor. Bu arada Japon yeni dolar karşısında 24 yılın yeni en düşük seviyesini gördü.

İçeride bugün tüketici güven endeksi, dışarıda ise İngiltere’de TÜFE enflasyonu açıklanacak. Havanın ağır, öngörünün düşük olmasına paralel güvenli liman doları güçlü durduğunu not edelim. FED Başkanı Powell bugün günün ikinci yarısında Kongre’de yapacağı sunum da önem arz ediyor. FED’in enflasyonla mücadele ederken resesyon riskini nasıl yöneteceği piyasaların cevabını aradığı soru olacaktır.

 

Japon Yeni

 

Japonya Merkez Bankası, 10 yıllık tahvillerini sabit bir faizde tutmak için dönem dönem tahvil alımı yapıyor (yield curve control). Aşırı bol para politikası da tam gaz devam ediyor. Bu eğilim şu anda faizlerin topyekûn yukarı gittiği dünya düzenin tamamen aksine! Dünya sıkılaştırıcı para politikası uygularken, Japonya’nın tersi yönde politika izlemesi, Japon Yeninde hızlı değer kayıplarına sebebiyet verdi. Teknik mânâda yükselişin 150 seviyelerine doğru devam etmesi olası görülüyor. USDJPY paritesi sene başına göre %19 yükseldiğini de not edelim.

 

Emre Değirmencioğlu, Grup Müdürü, Kıbrıs İktisat Bankası

 

Citi ve Credit Suisse’den TL ve tahvil önerileri

 

Beste Naz Süllü: “Risk İştahıyla Kripto Paralar ve Endekslerde Yukarı Tepki Görebiliriz”

 

Danske Bank: Durgunluk zaman içinde hakim olmadan önce tahvil faizlerindeki yükseliş devam edecek

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler