Sosyal Medya

Döviz

Yaklaşan ‘Büyüme Durgunluğu’

Wall Street ekonomistleri ABD Merkez Bankası’nın sattığı hikâyeyi satın alıyor. Fed Başkanı Powell mayıs ayı için faiz oranlarındaki 50 baz…

Yaklaşan ‘Büyüme Durgunluğu’

Wall Street ekonomistleri ABD Merkez Bankası’nın sattığı hikâyeyi satın alıyor. Fed Başkanı Powell mayıs ayı için faiz oranlarındaki 50 baz puanlık artışı masaya yatırmasının ardından analistler tahminlerini hızla gözden geçiriyor.

Cuma günü, Citigroup’un ekonomistleri merkez bankasının bu yıl dört kez borçlanma maliyetlerini 50 baz puan artırmasını beklediklerini ve gösterge faizin bugün %0,25’ten %0,5 seviyesinden  önümüzdeki yıl %3,5 ile %3,75 aralığında zirve bulana kadar devam edeceklerini açıkladı.

Bu arada Bank of America, ekibinin mayıs ayında çeyrek puanlık ve ardından iki yarım puanlık bir hareket beklediğini, ardından Mayıs 2023’e kadar çeyrek puanlık artışların %3 ila %3,25 aralığına ulaşmasını beklediğini söyledi.

Piyasalar daha şahin bir Fed’i fiyatlamak için yarışıyor. Tahviller, ABD verim eğrisinin 16 yıldır ilk kez terse dönmesine neden olacak şekilde Pazartesi günü Asya’dan gelen satışlarla yatırımcıların Fed’in büyümede keskin bir yavaşlamaya neden olacağına dair bahisleri yansıttı.

Peki bu, ekonominin görünümü ve resesyondan kaçınma şansı için ne anlama geliyor?

Rich Miller’ın Bloomberg’de yazdığı gibi, Fed’in en büyük umudu giderek “yarı sert” bir inişe veya “büyüme durgunluğu” olarak tanımlanabilecek bir şeye benziyor.

Bu, açıktan bir daralma olmadan kabaca ekonominin uzun vadeli eğiliminden %1,5 ila %2 daha yavaş genişlediği ve işsizliğin arttığı bir durum demek.

Nobel ödüllü Paul Krugman gibi ekonomistler açısından enflasyonu hafifletmeye yardımcı olacak bir durum bu. New York Şehir Üniversitesi öğretim üyesi Krugman, Fed’in salgından çıktıkça “açıkça aşırı ısınan” bir ekonomiyi yavaşlatması gerektiğini söyledi.

Krugman geçen hafta gazetecilere verdiği demeçte, büyümenin geçen yılki %5,7’den yıllık %1 civarında bir hıza inmesiyle işsizliğin yaklaşık yarım puan artacağını hesapladığını söyledi.

Powell ve meslektaşları bir durgunluktan kurtulabilirse, bu önemli bir başarı olacak.

Bloomberg Economics’in kıdemli danışmanlarından eski New York Fed Başkanı William Dudley’e göre, işsizlik yüzde 0,3’ten fazla arttığında ekonomi “her zaman tam bir durgunlukla sonuçlandı”.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler