Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Ukrayna işgalinde bugün: Ateşkes görüşmelerinde iyimserlik, Putin konuştu, Çavuşoğlu Moskova’da, Rusya temerrüdü…

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Rusya’nın 3. haftayı da geride bırakan Ukrayna işgaline “operasyon” adını vermeye devam ederken, “Batılı ülkeler,…

Ukrayna işgalinde bugün: Ateşkes görüşmelerinde iyimserlik, Putin konuştu, Çavuşoğlu Moskova’da, Rusya temerrüdü…

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Rusya’nın 3. haftayı da geride bırakan Ukrayna işgaline “operasyon” adını vermeye devam ederken, “Batılı ülkeler, paralı asker ve silah temin ederek Kiev’i kan dökmeye itiyor.” dedi. Putin’e göre Rus ordusunun Kiev yakınlarına gelmesi, Ukrayna’nın işgaline yönelik bir hedefi göstermemekte. Putin, “Yaptırımlar tüm dünya ekonomisine önemli zararlar verdi, dünyada gıdayla ilgili sorunlar yaşanacak.” ifadesini kullandı.

Putin, “Yeni gerçekler, ekonomimizde yapısal değişiklikler gerektirecek. Bunlar kolay olmayacak, daha yüksek enflasyon ve işsizliğe yol açacaklar.” değerlendirmesinde bulundu.


Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, iki ülke arasındaki müzakerelerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Peskov, Ukrayna’nın Avusturya veya İsveç gibi askerden arındırılmış bir ülkeye dönüştürülmesinin “uzlaşma” olarak kabul edilebileceğini söyleyerek, “Şu anda gerçekten tartışılan ve gerçek bir uzlaşma olarak görülebilecek seçenek bu.” ifadelerini kullandı.

Peskov, Moskova ve Kiev arasındaki görüşmelerin gündeminin yaptırımlar konusunu da içerdiğini belirterek, “Bu konuda yorum yapmayacağım. Gerçekten bu müzakerelerde yaptırımlar konusuna değiniliyor. Ancak şimdi herhangi bir ayrıntı vermek istemiyorum” şeklinde konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Müşaviri Vladimir Medinskiy de, Ukrayna ile müzakerelerde bazı konularda ilerlemelerin kaydedildiğini belirterek, “Ukrayna, tarafsız ve silahlardan arındırılmış Avusturya ve İsveç modelini teklif ediyor.” dedi.

Ukrayna ile müzakerelerde Rus heyetine başkanlık eden Medinskiy, müzakerelerin sürdüğünü belirterek, “Geceleri, müzakerelere teknik ara veriliyor ve hukukçular devreye giriyor. Elbette, bu zor bir iş.” şeklinde konuştu.

Medinskiy, iki tarafın da pozisyonlarının belirli ve net olduğuna dikkati çekerek, “Bazı yaklaşımlarda ilerleme var, ancak bu hepsi için geçerli değil.” ifadesini kullandı.


Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, ABD Kongresi’ne acil çağrı yaparak Rusya’nın işgaline karşı koymak için daha fazla yardım talebinde bulundu.

Rusya’nın hava saldırılarıyla mücadele etmek için ülkesine daha fazla silah sağlanması çağrısında bulundu.

Zelenski, Salı günkü açıklamasında, Kiev’in uzun vadeli hedefi olan NATO üyeliğinden vazgeçmesiyle sonuçlanacak güvenlik garantilerini kabul etmeye hazırlandığını söyledi.

Zelenski, Ukrayna semalarını uçuşa kapatma talebinin karşılanamaması durumunda bunu telafi etmek için Ukrayna’nın daha fazla savaş uçağı ve savunma sistemine ihtiyacı olacağını söyledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı ayrıca Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısını destekleyen tüm Rus siyasetçilere yaptırım uygulanması çağrısı yaptı ve Rusya’da faaliyet gösteren tüm Amerikan firmalarının faaliyetlerini durdurarak, Rusya’yı terk etmesini talep etti.
Zelenski, Rusya’nın Ukrayna halkına zarar vermekte kullanabileceği tek bir kuruş bile almaması için Amerikan Kongresi üyelerine çağrıda bulundu.


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya’nın Ukrayna işgali sürerken gittiği Moskova’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la bir araya geldi.  Çavuşoğlu, Rusya’nın ardından Ukrayna’ya giderek mevkidaşı Dimitro Kuleba ile de görüşecek.

Çavuşoğlu, Ukrayna’nın Mariupol şehrinde Türk vatandaşlarının tahliyesine ilişkin yaptığı açıklamada “Mariupol’de ciddi sıkıntımız var. Çatışmalar devam ettiği için sivillerin buradan çıkması çok zor. Burada bir ateşkesi olması gerekiyor.” dedi.

Lavrov, şunları söyledi:

“Duma ile TBMM arasında bir telefon görüşmesi yapıldı. Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler genel anlamda bölgede istikrarın geliştirilmesi için büyük önem taşıyor. Her iki tarafta karşılıklı yarar temelinde çözmeyi çok iyi biliyor. Ticari ve ekonomik alanda son derece olumlu rakamları yakalaaybildik.

Harekatımızın hedefi Ukrayna’nın silahsızlandırılması. Ankara, pragmatik bir çizgi izliyor. Türkiye Rusya’ya karşı tek taraflı yaptırımlara katılmadı.

Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesini de ele aldık. Tüm çalışmalardan memnuniyet duyacağız. Kafkasya’daki çalışmaların artmasını diliyoruz.

Putin ve Erdoğan arasındaki diyalog bizim için çok önemli. Türk-Rus ilişkileri genel anlamda bölgede istikrar için büyük önem taşıyor. Her iki taraf mevcut problemleri karşılıklı yarar temlinde çözmeyi iyi biliyor.

2020 senesine göre ticaret hacmimiz yüzde 20 arttı, 33 milyar dolara ulaştı.

Ankara pragmatik bir çizgi izliyor. Yaklaşımı son derece dengeli. Türkiye, Rusya’ya karşı uygulana tek taraflı yaptırımlara katılmadı.

Astana formatında iş birliğimizi devam ettirmekteyiz. Bu, Suriye meselesinin çözümünde hala etkin rol oynayan bir mekanizma. Rusya-Türki ve İran’ın sıradaki zirvesi bu sene yapılacak. İran’da yapılması teklif ediliyor. Anayasa Komisyonu’nun çalışmalarının verimli olması için çaba sarf etmeye devam edeceğiz.”

Çavuşoğlu şunları söyledi:

“Bugün özellikle Antalya’dan sonra burada tekrar bir araya geldiğimiz için ayrıca mutluyum. Türkiye olarak Ukrayna’da yaşanan savaş ve krizin başından bu yana net bir tutum takındık. Tansiyonun düşürülmesi ve diplomasiye alan açılması konusunda üzerimize düşeni yaptık. Başından beri hem insani hem de kalıcı ateşkesin sağlanması için çaba sarfettik. Ancak maalesef Ukrayna’da 24 Şubat’tan bu yana yıkım ve insani dram artarak devam ediyor.  Bu gidişata son verilmesi, akan kan ve gözyaşının artık durması lazım. Savaşların kazananı olmaz.

Türk-Rus ilişkileri yakın tarihte de önemli sınamalardan geçmiştir. Liderlerimiz arasında güçlü bir diyalog mevcuttur. Rusya’nın güven duyduğu ve söylediklerine kulak verdiği bir ülke olarak Ukrayna görüşünde de görüşlerimizi açık yüreklilikle ortaya koyuyoruz. Zira biz komşuyuz, dostuz ve birbirimize karşı doğru bildiklerimizi söylemek durumundayız. Belarus’taki görüşmeleri destekliyoruz, olumlu sonuç getirmesini temenni ediyoruz.

Başka ülkelerin de değerli çabaları oldu. Hepimizin amacı aynı. İnsani trajedinin sona erdirilmesi için hep birlikte çalışmaya devam etmemiz lazım. Bu anlayışla bugün Moskova’ya geldim. Türkiye olarak ciddi bir tahliye operasyonu gerçekleştirdik. 15 binden fazla vatandaşımızı Türkiye’ye gertirdik. Bir kısmını Rusya üzerinden gerçekleştirdik. Savunma bakanlarımız da bu amaçla temas halidneler. Şu an önceliğimiz, Mariupol’den vatandaşlarımız ve sivillerin güvenli bir şekilde çıkarılmasıdır. Bu konuda özellikle askerlere ilaveten Sergey Lavrov’un çabaları takdire şayandır. Acilen insani ateşkese ihtiyacımız var. Burada ve diğer bölgelerde yaşayan insanlara da ayrım yapılmaksızın insani yardımın ulaştırılması gerekiyor. Hepsini samimi bir ortamda ele aldık. Amacımız bu yaşananlardan ders alıp bölgenin istikrarı ve barış için hep birlikte tekrar çalışmaktır. Bu süreçte Rusya ve Ukrayna’nın bize güveni olmasaydı çabalarımızı yeterince yerine getiremezdik. 

İkili ilişkilerimizi tüm boyutlarıyla ele aldık. Suriye’deki süreci ele aldık. Libya’daki gelişmeleri de değerlendirdik. Güney Kafkasya’nın barışı, istikrarı için birlikte çalışmayı ele almamız lazım. Bizim de Ermenistan’la bir sürecimiz var.”


Piyasalar, Rusya’nın daha öncesinde ruble olarak ödeyeceğini açıkladığı bugünkü dolar cinsi kupon ödemelerini yakından izliyor. Temerrüt tartışmalarının da yaşadığı ödemelere ilişkin küresel haber ajansları, kaynaklara dayandırdıkları haberlerde saat 15:00 itibarıyla kupon ödemelerinin henüz yapılmadığını duyurdu. Rus Maliye Bakanı ise bugün verdiği bir röportajda ödemeyi yaptıklarını bildirdi.

Geçen günlerde ödemelerini Ruble ile yapacağını açıklayan Rusya’da Maliye Bakanı Anton Siluanov, Rusya’nın son ödeme tarihi bugün olan 117 milyon dolarlık iki ayrı eurobondunun kupon ödemelerini kabul edip etmemek kararını ABD’nin vereceğini söyledi. Rusya Maliye Bakanı, şu aşamada Eurobond kupon ödemesinin tahvil sahiplerine ulaşmayabileceğini de sözlerine ekledi.

Maliye bakanı RT Arabic ile yaptığı röportajda bakanlığın Telegram kanalından şöyle belirtti: “Döviz cinsindeki yükümlülüklerimizi yerine getirme kabiliyetimiz ya da kabiliyetsizliğimiz bize bağlı değil. Biz paraya sahibiz, ödemeleri yaptık, şimdi top mahkemede, esas olarak ABD’li yetkililerde” dedi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Rusya’nın vadesi gelen ABD Doları cinsinden 2 tahvilin kupon ödemelerini bugün ruble olarak yapması halinde temerrüt anlamına geleceğini bildirdi.

Fitch, “ABD Doları cinsinden Eurobond kupon ödemelerinin Rusya’nın yerel para birimi cinsinden yapılması halinde bu, 30 günlük ek sürenin ardından temerrüt durumunu oluşturur” dedi.

 

Ukrayna’ya saldırısı sonrası ağır ekonomik yaptırımlar ile karşı karşıya kalan ve Batılı merkez bankalarındaki döviz rezervleri dondurulan Rusya, bugün vadesi dolacak ABD Doları cinsinden 2 Eurobond için yaklaşık 117 milyon dolar kupon ödemesini ruble olarak yapacağını duyurmuştu.

Fitch açıklamasında, Rusya’nın Eurobond kupon ödemelerinde 30 günlük ek süreden sonra temerrüde düşmesi halinde iki tahvilin notlarının da “D” seviyesine indirileceğini belirtti.

Çeşitli

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler