Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Türkiye, Liberal Demokrasi Endeksi’nde 147. sırada: Otokrasinin en çok güçlendiği 10 ülke arasında

Göteborg Üniversitesi Demokrasinin Çeşitleri Enstitüsü’nün (V-Dem) hazırladığı rapora göre, Türkiye 179 ülkenin değerlendirildiği Liberal Demokrasi Endeksi’nde 147. sırada yer aldı.…

Türkiye, Liberal Demokrasi Endeksi’nde 147. sırada: Otokrasinin en çok güçlendiği 10 ülke arasında

Göteborg Üniversitesi Demokrasinin Çeşitleri Enstitüsü’nün (V-Dem) hazırladığı rapora göre, Türkiye 179 ülkenin değerlendirildiği Liberal Demokrasi Endeksi’nde 147. sırada yer aldı.

Raporda, ülkelerin demokrasi standartları karşılaştırılarak 10 farklı grup oluşturuldu. Türkiye, yüzde 10 ila 20’lık dilim arasında gösterilerek en az demokratik ikinci grupta yer aldı. Türkiye’nin demokrasi endeksi 0 ila 0,25 arasında bir puan aldı.

Türkiye, otokrasinin en çok güçlendiği 10 ülke arasında gösterildi. Türkiye, Macaristan, Polonya, Sırbistan ve Brezilya gibi ülkelerle aynı kategoride yer aldı. Bu grupta yer alan ülkelerin çoğulculuk karşıtı partiler tarafından otoriter yönetimlere sürüklendiği belirtildi.

Türkiye’nin yanı sıra Mısır, Bangladeş, Gine, Venezuela, Özbekistan, Burundi, Rusya, Katar ve BAE gibi ülkeler de en az demokratik ikinci grupta yer aldı.

Yüzde 10’luk en düşük dilimde ise Azerbaycan, Çin, Kuzey Kore, Suriye, Afganistan, Belarus, Filistin ve Eritre yer aldı. Eritre, en az demokratik ülke oldu.

Demokrasi standartlarının en yüksek olduğu grupta ise İsveç, Danimarka, Kosta Rika, Almanya, İsviçre, İspanya ve Güney Kore gibi ülkeler yer aldı. En demokratik ülke olarak İsveç seçildi.

Raporda, otokrat rejimlerde yaşayanların oranının 10 yılda yüzde 21 artarak 2021’de yüzde 70’e ulaştığı notu düşüldü. Ayrıca, demokratikleşme yolunda son 30 yılda atılan adımların yok olduğu ve demokrasi standartlarının 1989’deki seviyesine gerilediği kaydedildi. 

T24

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler