Sosyal Medya

Döviz

Sat sat nereye kadar diyen piyasalar İngiltere’nin U dönüşü ile coştu

Küresel mali piyasalar yeni haftaya güzel bir başlangıç yaptı. Halbûki, dün sabah saatlerinde bültenimizi kaleme alırken, Asya piyasaları, Çin Devlet…

Sat sat nereye kadar diyen piyasalar İngiltere’nin U dönüşü ile coştu

Küresel mali piyasalar yeni haftaya güzel bir başlangıç yaptı. Halbûki, dün sabah saatlerinde bültenimizi kaleme alırken, Asya piyasaları, Çin Devlet Başkanı Xi’nin Tayvan’ın ana kara ile birleşmesini tamamlama sözü vermesi ve bunun için de “güç kullanmayı dışlamıyoruz” demesi ile artan jeopolitik risklerin gölgesinde haftaya satıcılı ve moralsiz bir başlangıç yapmıştı.

Gün içerisinde ise rüzgârın yön değiştirmesinden 2 ana başlık ön plana çıktı. ABD’de start alan bilanço sezonu dün Bank of America (BofA) bilançosu ile devam ederken, BofA’nın da benzer bir şekilde beklentilerden daha olumlu rakamlar ortaya koyması moralleri yükseltti. Takdir edeceğiniz üzere, FED’in enflasyonla mücadelesinin ekonomik aktiviteyi hırpalamaya başlayacağı beklentisi en büyük korku kaynağı idi. Asıl büyük haber ise İngiltere’nin politika hatasından geri dönmesi oldu. Artan risk-on moduna paralel hisse senetleri, kıymetli madenler ve hatta kripto paralara alım gelirken, İngiltere tahvil faizleri geriledi (10 yıllık tahvil faizi neredeyse 75 baz puan geriledi), Sterlin değer kazandı ve hâliyle dolar (DXY) da kazanımlarını törpüledi.

Günah keçisi ilan edilen Kwarteng yerine İngiltere’nin yeni maliye bakanı Hunt, dün parlamentoda yaptığı konuşma ile, daha altı haftadan kısa bir süre önce Liz Truss’ı Muhafazakar Parti lideri ve başbakan koltuğuna taşıyan neredeyse tüm ekonomik politikaları rafa kaldırırken, geniş enerji destek planını küçülterek, yatırımcı güveninde dramatik bir kaybı engellemeye çalışmak suretiyle tarihi bir U dönüşü yaptı.

İngiltere’nin ortodox para politikasına geri dönüşüne paralel, günlerdir yön bulmakta zorlanan Sterlin, dün bir kez daha âdeta kendisini uçurumun kıyısında aşağıya iten 1,1410 seviyesini test etti. Hatırlanacağı üzere, Mart 2020’de (pandemi) Sterlin dolar karşısında 1,1410 ile 35 yılın dibini test etmesi ardından geçen ay sonu Truss hükümetinin vergi indirimi konusunda yaptığı politika hatası ile 1,1410 seviyesini aşağı yönlü geçerek soluğu 1,0382 ile tüm zamanların en düşüğünde almıştı. Gelinen noktada, 1,1410 üzerinde haftalık bir kapanış, teknik mânâda aşağı yönlü riskin oldukça azaldığı anlamına gelecektir. Gözler yarın açıklanacak ve %10 seviyesine yükselmesi beklenen TÜFE enflasyonuna çevrilirken, Kasım başında bir araya gelecek İngiltere Merkez Bankası yetkililerinin faiz kararı da önemle takip edilecek.

Bizim cephede ise, yurtdışı ile korelasyonunu iyice kaybeden ve kendi dinamikleri ile hareket eden Türk mali piyasaları, dün günü iyimser bir şekilde tamamladı. USDTRY kuru 18,60 seviyesinin hemen altındaki seyrini 10. güne taşırken, borsa cephesinde, sebebini tam olarak bilmesek de, teknik bir bakış açısıyla dün değerlendirdiğimiz üzere coşkulu bir yükseliş yaşandı. Enflasyona karşı gayrimenkuldan sonra sığınılacak liman olarak görülen BIST100 endeksi günü %6 yükselişle tamamlarken, bankacılık endeksinde yükseliş ise %10 olarak gerçekleşti.

Risk iştahı denince akla gelen teknoloji borsası Nasdaq geceyi yaklaşık %3,5 yükselişle tamamlarken, iyimser havanın yeni güne de taşındığını görüyoruz. İngiliz maliye politikasındaki dramatik U dönüşü yatırımcı duyarlılığını canlandırırken, güvenli liman dolara olan talebinde de sert bir şekilde gerilediğini görüyoruz. Haftaya 113,2 seviyesinden başlayan DXY, risk alma iştahın artması ile (risk-on modu) dün sert bir şekilde gerileyerek 112 seviyesinin diplerini test etti. EUR ve GBP’nin canlanmasına rağmen, Japon Yeni dolar karşısında -ABD ve Japonya faiz getirilerinin ciddi mânâda ayrışması ile- 32 yılın en güçsüz seviyelerinde işlem görüyor. 145’li seviyelerde YEN’e müdahale eden Japon otoritelerin, 149 seviyesine gerileyen USDJPY paritesi sonrası nerede olduklarını biz de merakla takip ediyoruz. Bilindiği üzere müdahalelerin etkisi, genellikle kısa solukludur, tıpkı hastayı acile götürerek zaman kazanmak gibi…

Olumlu ABD kapanışı ardından, Pasifiğin diğer ucunda da, iyimser bir tablo ile günü kucaklıyoruz. Asya genelinde hâkim renk yeşil. Gösterge endeks Tokyo borsası %1 yukarıda işlem görürken, ABD borsalarının da vadeli işlemlerinde alımlar devam ediyor. Hisse senedi piyasalarında yaşanan büyük çaplı coşkunun bir toparlanmanın başlangıcı mı, yoksa piyasadaki düşüşte başka bir duraklama mı sorusunun cevabını kısmen de olsa Goldman Sachs, Tesla, Johnson & Johnson, Lockheed ve Netflix bilançolarının vereceğini düşünüyoruz. Her ne kadar yaşananları bir trend değişiminin başlangıcı olarak yorumlamak güçlü bir argüman olsa da, piyasaların da sat sat sat mottosundan da sıkıldıklarını düşünüyoruz. Altın açısından bu hafta yatay direnç 1,685 dolar ve aşılması durumunda 1,710 dolar önemli teknik bölgeler olarak ön plana çıkarken, 8 günlük düşüş trendine dün son veren gümüşte de yukarı yönlü tepkiye ihtimal veriyoruz.

Mali piyasaların gündeminde mikro cephedeki şirket bilançoları yanı sıra, makro cephede Almanya ZEW endeksi, ABD sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı takip edilebilir.

 

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler