Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Putin: Türkiye Avrupa için en büyük gaz koridoru olabilir

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Reuters’ın aktardığı habere göre “Avrupa için Türkiye’de büyük bir merkez kurabiliriz” dedi. Rusya Enerji Haftası’nda konuşan…

Putin: Türkiye Avrupa için en büyük gaz koridoru olabilir

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Reuters’ın aktardığı habere göre “Avrupa için Türkiye’de büyük bir merkez kurabiliriz” dedi. Rusya Enerji Haftası’nda konuşan Putin, Türkiye’nin Avrupa için en büyük gaz koridoru olabileceğini söyledi.

Avrupa devam eden doğalgaz krizi ortamında Putin Rusya’nın doğalgaz tedariği coğrafyasını genişleteceğini açıkladı. Putin, Avrupa’ya tedarik için Türkiye’de büyük bir doğalgaz merkezi kurabileceklerini söyledi.

Putin, Kuzey Akım 2’ye ilişkin açıklamasında, “Kuzey Akım 2 üzerinden doğalgaz sağlamaya hazırız, top Avrupa Birliği’nin sahasında” dedi Putin, “Kuzey Akım hatlarının kaderine biz ve Avrupa Birliği karar vermelidir, başka kimse değil” diye ekledi. Putin’e göre Kuzey Akım sabotajlarının ardında Rusya ve Avrupa’nın ilişkilerini kesmek isteyenler var.

Avrupa’da gündemde olan petrol fiyatlarına tavan fiyatın enerji maliyetlerini daha da artıracağını belirtti. Bu kış Avrupa’ya gaz tedarikine hazır olduklarını söyleyen Putin, Rusya’nın kontratlarla bağlanmış arza devam ettiğini ifade etti.

AB’nin doğalgaz ambargosu olmasa da Rus gaz alımları önemli ölçüde düştü

Avrupa Birliği (AB), Aralık ayından itibaren deniz yoluyla getirilen Rus petrolünün ithalatını, Şubat 2023’te Rusya’dan tüm rafine petrol ürünleri ithalatını yasaklayacak

İngiltere, Rus petrolünü 2022’nin sonuna kadar aşamalı olarak durduracak. Artık Rus gazını ithal etmiyor.

Almanya, Rusya’dan Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hattının açılmasına yönelik planları dondurdu.

AB, Rus gazına yaptırım uygulamadı, çünkü gaz ihtiyacının yaklaşık %40’ınu Rusya’dan tedarik ediyor. Fakat Rusya’nın AB’ye çeşitli nedenler öne sürerek doğal gaz akımını azaltması sonucunda, Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen, pazartesi günü yaptığı açıklamada, AB’nin Rusya’nın gaz ithalatındaki payını %7,5’e düşürdüğünü söyledi.

Petrol tarafında ABD’nin tepkisi var

Putin konuşmasında OPEC+’nın son toplantısında aldığı günlük 2 milyon varil ham petrol üretimi kesintisine de değindi. Kararın üreticiler ve tüketiciler için olumlu etkileri olmasını beklediğini söyledi ve  OPEC+ koalisyonunun koordinasyon içinde çalışmaya devam edeceğini ekledi.

ABD ise bu karara özellikle ara seçimlerin hemen öncesinde fiyat yükselmesine neden olduğu için tepkili. Başkan Biden Suudi Arabistan’ı kastederek “Rusya ile birlikte yaptıklarının sonuçları olacak” dedi. Suudi Arabistan ile ilişkileri yeniden gözden geçirmek gerekliliğine inandığını belirtti. Fakat yorumlara göre kasımdaki ara dönem seçimleri öncesi bir misilleme yasasının çıkması düşük olasılık.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, salı günü OPEC+ kararını “Kimsenin Vladimir Putin’e yardım etmemesi gereken bir dönemde bu karar Rusya’ya yarıyor” demişti. Suudi tarafı ise ABD ile stratejik ortaklıklarının devam ettiğini ancak alınan kararın ekonomik olduğunu açıkladı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler