Sosyal Medya

Döviz

OPEC’ten yeni üretim kesintisi sinyali: Ham petrol talebi tahminlerinde aşağı güncelleme

OPEC, bu çeyrekte üretmesi gereken ham petrol miktarına ilişkin tahminleri düşürdü ve geçen hafta açıklanan tartışmalı arz kesintisi için gerekçe…

OPEC’ten yeni üretim kesintisi sinyali: Ham petrol talebi tahminlerinde aşağı güncelleme

OPEC, bu çeyrekte üretmesi gereken ham petrol miktarına ilişkin tahminleri düşürdü ve geçen hafta açıklanan tartışmalı arz kesintisi için gerekçe oluşturdu.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü, aylık raporuna göre, dördüncü çeyrekte gerekli üretim için tahminleri günde 440.000 varil azalttı ve dönemdeki küresel talep artışı tahminlerini iki kattan fazla azalttı.

Tüketimdeki düşüş, Suudi Arabistan ve müttefikleri tarafından 5 Ekim’de kararlaştırılan, Başkan Biden ve diğer ABD’li yetkililerin sert eleştirilerine neden olan bir kararla, günde 2 milyon varillik önemli bir arz kesintisinin motivasyonları hakkında daha fazla fikir veriyor.

OPEC’in Viyana merkezli araştırma departmanı raporda, “Küresel ekonomideki büyümenin yavaşlamasıyla birlikte riskler aşağı yönlü” dedi. “Çin’de ve başka yerlerde Covid kısıtlamalarının olası bir canlanması” ile birleştiğinde, petrol piyasasının tüketimdeki tipik mevsimsel artışı kaçırabileceği belirtildi.

Suudi Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Selman, geçtiğimiz hafta OPEC’in üretim kesintisi için “çeşitli dolambaçlı belirsizliklere” işaret etmişti. Benzer bir yaklaşımla birçok kurum ekonomik büyüme tahminlerini düşürdü.

Uluslararası Para Fonu Salı günü, mevcut kargaşanın en kötüsünün “henüz gelmediği” uyarısında bulundu. Petrol fiyatları üçüncü çeyrekte %23 gerileyerek son iki yılın en set düşüşüne sahne oldu ve OPEC ülkelerinin gelirlerini riske attı.

Yine de, OPEC’ten gelen talep revizyonu, koalisyon tarafından açıklanan kesintinin büyüklüğü tarafından gölgede bırakılıyor. Sadece kısmen uygulansa bile, OPEC üretimini, grubun dördüncü çeyrekte tedarik etmesi gerektiğine inandığı günde ortalama 29,43 milyon varilin altına çekecek.

Başkan Biden, Suudilerin kararını, Moskova’nın Ukrayna’ya savaş açması sırasında, OPEC + ittifakının kilit bir üyesi olan Rusya’nın petrol gelirlerini artırdığını söyleyerek eleştirdi. ABD’nin krallıkla olan ilişkisini yeniden değerlendirmesi gerektiğini, ancak somut önlemler belirtmediğini söyledi.

Rapora göre, OPEC’in 13 üyesinin üretimi, Biden’ın bu yaz krallığa yaptığı ziyaretten sonra açıklanan sembolik bir üretim artışı uyguladıkları Eylül ayında günde 146,000 varil artarak 29,77 milyona yükseldi. Fakat çoğu üye, yetersiz yatırım ve operasyonel aksaklıklarla boğuşurken, üretim hedeflerinin önemli ölçüde gerisinde kaldı.

Sekreteryanın raporu eğer rehber kabul edilirse, OPEC gelecek yılın büyük bir bölümünde tedarikleri kısıtlama eğiliminde olabilir. Grup, 2023 için tüketim tahminlerini düşürdü ve ham petrole olan talebin gelecek yılın dördüncü çeyreğine kadar mevcut seviyeleri aşmasını da beklemiyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler