Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Nisan ayında Alman Ifo sürprizi- Kalıcı olması zor

Almanya’nın en dikkat edilen öncü göstergesi olan Ifo endeksi, Mart ayında 90,8 iken, Nisan ayında 91,8’e yükseldi. Şubatta savaş öncesi…

Nisan ayında Alman Ifo sürprizi- Kalıcı olması zor

Almanya’nın en dikkat edilen öncü göstergesi olan Ifo endeksi, Mart ayında 90,8 iken, Nisan ayında 91,8’e yükseldi. Şubatta savaş öncesi 98,5 idi.

Hem mevcut değerlendirme hem de beklentiler bileşeni arttı. Bununla birlikte, Ukrayna’daki savaşın Alman ekonomisinde Covid’den çok daha fazla yapısal iz bırakacağı için açıklanan veriyle oluşan iyimserliğe temkinli yaklaşmakta fayda var.

Savaşı geride bırakmak mı? Henüz çok erken…

İlk göstergeler, Ukrayna’daki savaşın, yüksek enerji ve emtia fiyatlarının yanı sıra devam eden ve yeni tedarik zinciri sürtüşmelerinin Alman ekonomisini nasıl etkilediğine dair çok karışık bir tablo çiziyor. Bu arka plana karşı, Ifo endeksinin bugünkü toparlanması sürpriz olarak geliyor. Mevcut değerlendirme bileşenleri ekonominin iyi dayandığını yansıtmaktaydı ve şimdi beklentiler de toparlanmaya başladı. Bu mevcut değerlendirmeler güvenilir bir rehber niteliğindeyse, yılın ilk iki ayına ilişkin sağlam sert verilerle birleştiğinde, Alman ekonomisinin ilk çeyrekte yeni bir daralmadan kaçındığına işaret edebilir. 1Ç GSYİH’nın ilk tahmininin açıklanacağı Cuma günü daha fazla bilgi sahibi olacağız.

Bugünkü Ifo endeksinin yansıttığı iyimserliğe rağmen, çok temkinli olmakta fayda var. Şangay kilitlenmesi ve Ukrayna’daki savaş nedeniyle tedarik zincirleri hala kesintiye uğruyor. Bazıları uunca süre süre kilitli kalabilir. Artan belirsizlik ve korku, önümüzdeki aylarda hem arz hem de talep üzerinde ağırlık yaratacak. Hanehalklarının reel harcanabilir gelirleri zarar görecek ve şirketler daha yüksek enerji ve emtia fiyatlarının maliyetleriyle başa çıkmakta giderek daha fazla zorluk çekecek. Bu da şirket kar marjlarını baskı altına alacak.

Daha da kötüsü, uzun bir süre boyunca yüksek enerji ve emtia fiyatları, hatta muhtemelen enerji arzı kesintileri, küreselleşmenin hızlanması, olası yeni bir soğuk savaş ve enerjiye büyük ölçüde bağımlı ihracat odaklı bir ekonomi ile, o zaman elbette ithalat zarar görecek. Hükümet destek planları savaşın olumsuz etkilerini azaltacak, ancak stagflasyondan kaçınamayacak. İyimserliği memnuniyetle karşılamak gerekse de bugünün Ifo endeksi gerçeği tam yansıtmıyor olabilir.

ING

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler