Sosyal Medya

Borsa

Morgan Stanley uyardı: S&P 500 sert şekilde düşecek

Morgan Stanley analistleri, yatırımcıların artan faiz oranları ve yavaşlayan küresel büyüme ile boğuşmasının ardından, bu hafta S&P 500’ün “sert bir…

Morgan Stanley uyardı: S&P 500 sert şekilde düşecek

Morgan Stanley analistleri, yatırımcıların artan faiz oranları ve yavaşlayan küresel büyüme ile boğuşmasının ardından, bu hafta S&P 500’ün “sert bir şekilde düşeceği” ve ayı piyasasına dönüşeceği konusunda uyarıyor.

Pazartesi günü yayınlanan bir notta, yatırım bankasının Michael J. Wilson liderliğindeki stratejistleri, Amazon ve Apple gibi teknoloji şirketlerinden gelen haftalık kazanç raporları öncesinde “S&P 500’ün devam eden ayı piyasasına katılmaya hazır göründüğünü” açıkladı.

Analistler mevcut durumla ilgili, “Kısacası, piyasa bu noktada çok tutuldu, bir sonraki hareketin nerede olacağı belli değil. Deneyimlerimize göre, böyle tutulmaların yaşanması, genel endeksin keskin bir şekilde düşmek üzere olması ve neredeyse tüm hisse senetlerinin de birlikte düşmesi anlamına geliyor” yorumunu yaptı.

Analistler haklı çıkar ve S&P 500 ayı piyasası bölgesine girerse, endeksin ocak ayı başında 4.793,54 olan rekor kapanışının ardından %20 değer kaybetmiş olacak. Bu da S&P 500’ü 3.837.25 seviyesine ya da başka bir deyişle pazartesi günkü seviyenin yaklaşık %9,5 altına indirmesi demek.

Yatırımcıların önümüzdeki aylarda Fed’in seri faiz artırımları yapma olasılığını değerlendirmesi nedeniyle, S&P 500 sadece geçtiğimiz ay %7 civarında değer kaybetti.

Fed, Mart ayında zaten faizleri çeyrek puan artırmıştı. Geçen hafta ise Fed Başkanı Jerome Powell yaptığı açıklamada, Mayıs’ta yarım puanlık bir artışın daha olabileceğini söyledi.

Morgan Stanley, Fed’in para politikalarının muhtemelen enflasyonun zirve yaptığı anlamına geldiğini belirtiyor. Yine de bu zirvenin halka açık şirketler ve ekonomik büyüme için en iyi senaryo olmayabileceği konusunda uyarıyor.

Stanley analistleri, “Enflasyonun azalması nominal GSYİH büyümesinin yavaşlamasını ve dolayısıyla şirket satışlarının ve hisse başı kârlarının düşmesini beraberinde getiriyor. Enflasyondaki düşüşlerin hızlı ve keskin olması birçok şirketin canını yakabilir” dedi.

Yatırım bankasının düşüş tahmini, geçen hafta IMF’nin devam eden Rusya-Ukrayna savaşını gerekçe göstererek küresel ekonomik büyüme tahminlerini ocak ayındaki %4,4’ten %3,6’ya düşürmesinin ardından geldi. Dünya Bankası, daha yüksek gıda ve yakıt maliyetlerinin küresel anlamda bir ekonomik yavaşlamayı tetikleyeceğini savunarak, 18 Nisan’daki küresel büyüme tahminini %3,2’ye indirerek duruma IMF’den daha karamsar baktığını göstermiş oldu.

Stanley’deki analistler bu hafta yatırım konusunda yeni fikirleri olmadığını belirterek, yatırımcıların piyasadaki dayanıklılıkları nedeniyle ilaç ve biyoteknoloji şirketlerine bağlı kalmalarını tavsiye ettiler.

Morgan Stanley, ileriye dönük bir ayı piyasası çağrısı yapan ilk yatırım bankası değil. Deutsche Bank, Nisan başlarında ABD’nin 2023 yılına kadar resesyona gireceğini öngördüğünü belirtmişti. Bank of America ise, Fed’in enflasyonla mücadele için harekete geçmesiyle bir “durgunluk şokunun” yaşanabileceği konusunda uyardı.

 

Finance.yahoo.com

Çeviri: Cem Cetinguc

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler