Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

İlk adım İşBankası’ndan geldi: Yaptırımlardan kaçınmak amacıyla Rus MIR kartları kullanımı askıya alındı

Bloomberg’in haberine göre, İş Bankası ABD’den gelen yaptırım uyarıları sonrasında Visa ve Mastercard’a alternatif olarak geliştirilen Rus ödeme sistemi Mir’i…

İlk adım İşBankası’ndan geldi: Yaptırımlardan kaçınmak amacıyla Rus MIR kartları kullanımı askıya alındı

Bloomberg’in haberine göre, İş Bankası ABD’den gelen yaptırım uyarıları sonrasında Visa ve Mastercard’a alternatif olarak geliştirilen Rus ödeme sistemi Mir’i askıya aldı.

Banka, Bloomberg’e yaptığı açıklamada, ABD Hazinesi’nin konu hakkındaki açıklamasını gördüklerini ve değerlendirdiklerini belirterek, sistemin kullanımını askıya aldıklarını bildirdi. Karar, ABD Hazinesi Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi’nin (OFAC) geçen hafta Rus ödeme sistemi Mir’in kullanımının Rusya dışında yayılmasına yardım edenlere yaptırım uygulamaya hazır olduğunu duyurmasının ardından geldi.

Türkiye, Moskova’nın Ukrayna işgaline tepki olarak Rus kurumlarına uygulanan yaptırımlara dahil olmadı ancak Cumhurbaşkanı ve AP genel başkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile 5 Ağustos’ta yaptığı görüşmenin ardından Mir sisteminin iki ülke arasındaki turizmi kolaylaştırdığını söylemişti.

Hafta sonu Şanghay Beşli’si toplantılarında ise ikili görüşme yapan Putin ve Erdoğan ortak açıklamalarında ruble ile ticaretin enerjinin ötesine geçerek genişleyebileceği sinyali vermişlerdi.

FT: ABD ve AB Türkiye’ye baskıyı artıracak

Geçen hafta Financial Times’da ABD ve AB’nin Rus yaptırımlarının MIR sistemi ve ötesindeki ilişkilerde by-pass edilebileceği şüphesiyle bu konularda Türkiye’ye baskıyı artırmayı hazırlandığı haber olarak yazılmıştı.

Batı ülkelerinden iki yetkiliye dayandırılan habere göre ABD ve AB, Türkiye’de bankacılık sektörünün usulsüz mali işlemler yürütülecek bir alan haline geleceği ve Rusya’nın yaptırımları ihlal edeceği bir kanal açacağından endişe etmekteler.

Söz konusu bankalar olarak da MIR sistemine dahil olan Türkiye’nin en büyük bankalarından Vakıfbank, Ziraat Bank, İş Bank, Denizbank ve Halkbank isimleri geçmekte.

Haberde göre Batılı yetkililer, ABD’nin Rusya’nın MIR adlı yerel ödeme sistemine dahil olan Türk bankalarını odağına almışlardı. Brüksel’in ise endişelerini Türk yetkililere doğrudan iletmek için bir heyet oluşturduğu yazılmıştı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler