Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

IEA’dan petrol talebine az bir miktar aşağı yönlü güncelleme

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Çin’deki COVID-19 kısıtlamalarının etkisini ve zengin dünya ülkelerindeki büyümenin yavaşlamasını gerekçe göstererek 2022 yılı için küresel…

IEA’dan petrol talebine az bir miktar aşağı yönlü güncelleme

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Çin’deki COVID-19 kısıtlamalarının etkisini ve zengin dünya ülkelerindeki büyümenin yavaşlamasını gerekçe göstererek 2022 yılı için küresel petrol talebine ilişkin tahminini düşürdü.

IEA aylık raporunda, dünya petrol talebinin bu yıl günlük 2 milyon varil artmasını beklediğini açıkladı. Bu rakam, bir önceki tahmin, olan 2,1 milyon varile göre az da olsa düşük.

IEA, “Şimdilik kötüleşen ekonomik ortam ve Çin’de yinelenen COVID-19 karantinaları piyasa hissiyatı üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor.” dedi.

Bu arada kuruluş, piyasaya daha fazla petrol girdiğini de sözlerine ekledi. Libya, Suudi Arabistan ve BAE gibi önemli üreticilerdeki artışların, Nijerya ve Kazakistan’daki kayıpları dengelemesiyle toplam üretim Ağustos ayında yıllık 5 milyon varilden fazla artarak günde 101,3 milyon varile yükseldi.

Ukrayna’daki savaşın patlak vermesinin ardından Batı’nın uyguladığı yaptırımların etkisine rağmen Rusya’daki üretim de direncini korudu ve Hindistan, Çin ve Türkiye’ye yapılan petrol ve ham petrol sevkiyatları Avrupa, ABD, Japonya ve Kore’ye yapılan ihracattaki düşüşü dengelemeye yardımcı oldu. Ancak IEA, Avrupa Birliği’nin bu yılın sonlarına doğru Rusya’ya uygulayacağı ithalat yasağının, ülkenin petrol üretiminin Şubat 2023’e kadar günlük 1,9 milyon varile düşmesine neden olacağını öngörüyor.

IEA, bu beklenen kayıplar hesaba katıldığında bile petrol piyasasının 2022’nin ikinci yarısında günde yaklaşık 1 milyon varil arz fazlası olacağını ve gelecek yıl “kabaca dengede” olacağını söyledi.

Investing

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler