Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Goldman Sachs:  Fed’e selam, Gelişen Piyasa hisselerine devam

Fed’in parasal sıkılaştırma hamlesi arifesinde aralarında Goldman Sachs Varlık Yönetimi ve BNP Paribas VY olmak üzere bazı dev fonlar Türkiye’nin…

Goldman Sachs:  Fed’e selam, Gelişen Piyasa hisselerine devam

Fed’in parasal sıkılaştırma hamlesi arifesinde aralarında Goldman Sachs Varlık Yönetimi ve BNP Paribas VY olmak üzere bazı dev fonlar Türkiye’nin de dahil olduğu Gelişmekte Olan Piyasalar’da (GOP, Ülkeler = GOÜ) pozisyonları artırıyor. Bu fonlara göre, parasal sıkılaştırmayı geçen sene başlatıp enflasyona karşı hayli mesafe alan GOÜ’in varlıkları çok cazip görünüyor.   F/K bazında GOP hisseleri S&P500’e göre 10 yıllık iskontoyla işlem görürken, bazı fonlar hala Çin’deki belirsizlikten ürküyor.

 

Büyük fonların GOP’a yığılması sayesinde son bir ayda MSCI GOP Hisse Endeksi (HE) dolar bazında %3 değer kazanırken, S&P500 %5 yuvarlandı.

BNP Paribas VY (Londra)  stratejisti Daniel Morris şirketin Kasım’da GOP’ta yeni pozisyonlar almaya başladığını beyan etti. “Fed bu sene beklenenden daha seri bir faiz artımı başlatabilir. Öte yanda, bir çok GOÜ Merkez Bankası faizleri çoktan artırdı ve bu yıl ilerledikçe daha yumuşak duruşa geçebilirler”.

GOP hisseleri pandemi başından beri Gelişmiş Ülke hisselerinin gerisinde kaldı. Yavaş süren aşılama kampanyaları, Omicron’un ekonomilere vurduğu darbe ve zayıf büyüme başta Çin, bir çok GOÜ borsasını olumsuz etkiledi. Bloomberg’in takip ettiği 20 ülkeden 12’nde MB faiz artırdı.

Goldman Sachs VY’e göre, “GOÜ 2022’de geçmişe nazaran daha güçlü büyüme sergileyebilir. Omicron dalgasının atlatılması ardından ekonomilerde yeniden açılma da GOÜ’in yelkenine rüzgar dolduracak”.   GSVY’nin üstünde durulması gereken bir projeksiyonu da GÜ-GOÜ arasındaki büyüme makasının ikincisi lehine yeniden açılıyor olması. Bir çok uzman bu görüşü paylaşmıyor.

Bloomberg hesaplamasına göre, halen MSCI GOP HE  S&P500’e %37 iskontoyla işlem görüyor ki, bu iskonto 2007’den bu yana gözlenen en genişi. Ek olarak 12-sonrası kar tahminlerine göre hesaplanan MSCI  GOP F/K 12.3 olurken, GÜ hisseleri için bu katsayı 20.

GOP için yol tamamen açık denilemez. Çin’in millileştirme politikası çerçevesinde yeni teknoloji, bahis ve özel eğitimde sürekli yeni kısıtlamalara gitmesi Şangay ve Şenzen’de yabancı yatırımcılar için büyük risk arz ediyor. BNP Paribas VY bu nedenle Çin hisseleri konusunda temkinli. Tam zıt kampta ise, Pictet Varlık Yönetimi var.

Şirketin GOP araştırma direktörü Kiran Nandra “Geçen sene diğer GOP’ın gerisinde kalan Çin’in, bu yıl arayı kapamasını bekliyoruz” diyor. Nitekim, PBoC yeniden parasal gevşemeye geçti.

 

 

Dr. Artunç Kocabalkan-Atilla Yeşilada: Şubat dolar, Nisan FED

 

IMF Başkanından Borç Yüklü Ülkelere Sorun Yaşamamak İçin Hemen Harekete Geçme Çağrısı

 

Reuters Fed anketi:  3 faiz artırımı, bilanço daraltma başlıyor

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler