Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

IMF Başkanından Borç Yüklü Ülkelere Sorun Yaşamamak İçin Hemen Harekete Geçme Çağrısı

Uluslararası Para Fonu Başkanı Kristalina Georgieva, dolar cinsinden borcu yüksek olan ülkeleri, Fed’in para politikasını sıkılaştırmaya başlamasından sonra gelebilecek türbülansın…

IMF Başkanından Borç Yüklü Ülkelere Sorun Yaşamamak İçin Hemen Harekete Geçme Çağrısı

Uluslararası Para Fonu Başkanı Kristalina Georgieva, dolar cinsinden borcu yüksek olan ülkeleri, Fed’in para politikasını sıkılaştırmaya başlamasından sonra gelebilecek türbülansın önüne geçebilmeleri için vadelerini şimdi uzatmaya çalışmaya çağırdı.

Georgieva, %60’ı borç sıkıntısı veya borç sıkıntısı tehlikesi altında olduğu için endişesinin en yüksek düşük gelirli ülkeler için olduğunu söyledi. Ülkeler arasındaki farklılıklara ve gerekli çözümlerin nüansına dayanarak politika yapıcılar için daha zor bir yıl olacağını ve 2022’nin “bir engel parkurunda gezinmek” gibi olacağını öngördü.

Georgieva cuma günü Dünya Ekonomik Forumu’nda Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde ve Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda ile birlikte düzenlenen sanal panelde yaptığı konuşmada, “Dolar cinsinden borcu yüksek olan ülkelere mesajımız ‘hemen harekete geçmektir’ dedi. “Eğer vadeleri uzatabiliyorsanız, lütfen yapın. Döviz uyuşmazlıklarınız varsa, şimdi bunları ele alma zamanıdır.”

“Uluslararası destek olmadan başı büyük belaya girecek olanları da nasıl desteklediğimize dikkat etmeliyiz” diye de ekledi.

Dünya Bankası’na göre, Covid-19 dünyanın en yoksul ülkelerine büyük bir darbe indirerek 100 milyondan fazla insanı aşırı yoksulluğa itebilecek ve rekor düzeyde borç seviyelerine yol açabilecek bir durgunluğa neden oldu. Zorluklar, yeni bir enfeksiyon dalgasına yol açan omicron varyantı ile artıyor.

Georgieva, küresel ekonomik toparlanmanın ivme kaybettiği konusunda uyardı. IMF, Dünya Ekonomik Görünümü’nün güncel halini 25 Ocak’ta yayınlamaya hazırlanıyor.

Georgieva geçen ay yaptığı açıklamada, IMF’nin omicron suşu nedeniyle Kovid-19 vaka sayısındaki artış sonrasında küresel ekonomik toparlanma beklentilerini geriletilmesini beklediğini söylemişti.

Washington merkezli IMF Ekim ayında küresel ekonominin bu yıl %4,9 oranında genişleyeceğini öngörmüştü. 2021 için görünümünü %5,9’a indirmişti.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler