Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Reuters Fed anketi:  3 faiz artırımı, bilanço daraltma başlıyor

Dış piyasalar yılın ilk ayı piyasasına girmek üzere. Tüm dünya için gösterge teşkil eden ABD 2-10 yıllık devlet tahvillerinin getirisi…

Reuters Fed anketi:  3 faiz artırımı, bilanço daraltma başlıyor

Dış piyasalar yılın ilk ayı piyasasına girmek üzere. Tüm dünya için gösterge teşkil eden ABD 2-10 yıllık devlet tahvillerinin getirisi de yükseliş trendinde. Yatırımcılar Omicron korkusunu geride bıraktı, ama bu kez de Rusya’nın olası Ukrayna’yı işgal girişiminin Batı’da yaratacağı tepkiyi satıyor. Fakat, dış piyasalarda hafta boyunca süren depremin gerçek nedeni, Fed’in parasal sıkılaştırma planlarının ciddiye alınması.

 

Reuters’in 12-17 Ocak yatırımcılar anketine göre, piyasalar açısından Fed bir numaralı risk. Ankette Fed’in bu kez EN AZ 3 kez 25 baz puan faiz artıracağı beklentisi şekillendi. 3Ç2022 sonunda ise bilanço daraltma evresi başlayacak.

 

Aralık anketinde 2022 yılı için 2 faiz artırımı fiyatlayana katılımcılar, bu kez 3 faiz artırımı dedi. Oldukça yüksek bir azınlık Fed’in daha da ileri giderek 4 kez 25 baz puan faiz artıracağını düşünüyor. Hatırlatalım, fed funds vadeli işlemleri de artık 4×25 baz puan fiyatlıyor.

Ankete katılan 51 uzmandan 37’si, Fed’in $9 trilyona şişen bilançosunu üçüncü çeyrek sonunda daraltmaya başlayacağını tahmin etti. Sadece 14 katılımcı bilanço daraltmanın 2023’e sarkacağını ifade etti.

Anket 2023 yılında  da 3 kez faiz artırımı beklendiğini ortaya koydu.

 

BMO Capital Markets ekonomisti Robert Kavcic müşterilerine gönderdiği yazılı notta “Sanki Fed aniden çok uzun süre para politikasını aşırı gevşek bıraktığını hissetti. Şimdi, gerekeni yapacak ve çok hızlı yapacak”.

 

 

Kaynak:  Fed to raise rates three times this year to tame unruly inflation: Reuters poll

 

Fed faiz artırınca, hisse senetleri ne yöne gidiyor?

 

Tahvil piyasalarında 2000’den bu yana ilk kez 50 baz puan faiz artışını fiyatlanıyor

 

Beyaz Saray: Rusya her an Ukrayna’ya saldırı aşamasında

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler