Sosyal Medya

Döviz

Fransa seçimleri: Macron ile Le Pen arasındaki uçurum büyüyor

24 Nisan’daki kritik cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turundan birkaç gün önce, Emmanuel Macron anketlerdeki liderliğini genişletiyor. Dün geceki büyük TV tartışması…

Fransa seçimleri: Macron ile Le Pen arasındaki uçurum büyüyor

24 Nisan’daki kritik cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turundan birkaç gün önce, Emmanuel Macron anketlerdeki liderliğini genişletiyor. Dün geceki büyük TV tartışması durumu pek değiştirmedi. Kesin olan şey, her ikisi için de bir zaferin Fransa’yı tamamen farklı bir yola sokacağı.

Macron anketlerde önde

Seçimin ilk turunun sona ermesinden bu yana, Fransa’da cumhurbaşkanlığı kampanyası kızışıyor ve bu kampanya Emmanuel Macron’a Marine Le Pen’den daha fazla fayda sağlıyor gibi görünüyor. Macron’un anketlerdeki liderliği gerçekten arttı ve şu anda 11 ila 13 puan arasında (%56’ya karşı% 44) önde gidiyor. Diğer aşırı sağcı aday Eric Zemmour’un elenmesiyle birlikte, dikkatler daha çok Le Pen’in programının ayrıntılarına odaklandı ve Fransız nüfusunun giderek artan bir kısmı onun fikirlerine karşı çıkıyor gibi görünüyor. Dahası, birçok vatandaş Macron’a programını beğendikleri veya fikirlerini paylaştıkları için değil, aşırı sağı durdurmak istedikleri için oy vermeye hazır görünüyor.

Dün gece televizyonda iki aday arasında yapılan tartışma durumu temelden değiştirmedi. 2017 ile karşılaştırıldığında, gerçek gerilimler olsa bile, tartışma çok daha cilalıydı ve Le Pen daha iyi bir performans sergiledi. Bununla birlikte, anketler, Macron’un hala kibirli olarak görülse bile, bu tartışmanın galibi olarak görüldüğünü gösteriyor (Le Pen’in %39’una kıyasla %59 Macron’u daha ikna edici bir aday olarak görüyor). Le Pen, Macron’u cumhurbaşkanı olarak performansından eleştirmeyi başaramadı. Macron ise Le Pen’i Vladamir Putin yanlısı duruşuna ve Avrupa Birliği planlarına karşı oy kullanma sicilinde karşı savunmaya itmeyi başardı.

Kampanyanın sonunda söz konusu olan konu solcu seçmenlerin tercihi olmaya devam ediyor. Bununla birlikte, seçmenlerin sadece %14’ü kime oy vereceklerine karar vermek için tartışmayı beklediklerini ve tartışmanın aslında birçok seçmenin fikrini değiştirmesinin muhtemel olmadığını söyledi. Le Pen’in başörtüsü yasağı ve yenilenebilir enerji konusundaki tutumu (Fransa’daki rüzgar türbinlerini sökmek istiyor) solcu oyları Macron’a doğru yönlendirebilecekken, Jean-Luc Mélenchon’un (ilk turda oyların% 22’sini alarak üçüncü olan) seçmenlerinin çoğu hala çekimser kalmayı tercih edebilir. Seçmenleri için şu anda asıl mesele haziran ayındaki yasama seçimleri. Kim cumhurbaşkanı seçilirse seçilsin, solun cumhurbaşkanına düşman bir parlamento elde etmek için yasama seçimlerini kazanacağını umuyorlar ve bu da cumhurbaşkanını solcu bir başbakan atamaya zorlayacak.

Nihayetinde, anketler Macron’un pazar günkü zaferinin hala en olası sonuç olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte, beklenen yüksek çekimser oy oranı göz önüne alındığında, bir sürpriz göz ardı edilemez ve bir Le Pen zaferi düşük de olsa bir olasılık olmaya devam ediyor.

Farklı bir gelecek

Kesin olan şey, her ikisi için de bir zaferin Fransa’yı tamamen farklı bir siyasi, ekonomik, Avrupalı ve jeopolitik yörüngeye götüreceği. Ekonomik açıdan, covid krizi sırasında uygulanan “maliyeti ne olursa olsun” ile beslenen iki adayın programları yayılmacıydı ve her iki aday için de bütçe açıklarını kapatma zamanı gelmiş gibi görünmekte. İki programdan Le Pen’inki daha genişlemeci ve sayısız kupon, KDV indirimi ve vergi indiriminin yanı sıra emeklilik yaşının düşürülmesini önermekte. Programının finansmanı, bağımsız enstitüler tarafından çok gerçekçi görülmemekte ve yerini balonlaşan bir bütçe açığına bırakmakta.

Öte yandan, Macron, programını finanse etmek için emeklilik reformu ve ekonomik büyüme de dahil olmak üzere bazı reformlara güveniyor. Ukrayna’daki savaş bağlamında, varsayımları muhtemelen çok iyimser, ancak görev süresinin sonunda açığı %3’e düşürme hedefini koruyor. Tabii ki, seçilen cumhurbaşkanının programının uygulanması, Haziran seçimlerinden sonra parlamento çoğunluğuna bağlı olacak. Fransız seçim sistemi nedeniyle, Le Pen’in parlamento çoğunluğunu kazanması olası değil. Macron için bu daha olası, ancak garanti edilmiyor. Fransa’da cumhurbaşkanı parlamentoda çoğunluğa sahip olmadığında güçleri çok azalıyor.

Avrupa gündemi

Avrupa için Macron ve Le Pen’in radikal biçimde farklı projeleri var. Macron çok Avrupa yanlısı olmasına ve Avrupa Birliği’nin projesini ve eylemini güçlendirmeye devam etmek istemesine karşın, Le Pen, AB’nin işleyişinde “içeriden” önemli bir değişiklik yapılmasını savunuyor. Fransa’nın AB bütçesine katkısını tek taraflı olarak azaltmak istiyor. Bir “uluslar ittifakı”na doğru ilerlemek, malların ve insanların serbest dolaşımına meydan okumak istiyor ve Fransız hukukunun Avrupa hukukundan öncelikli olmasını istiyor. Projesini gerçekleştirmek için, “doğal” müttefikleri Macaristan, Polonya ve Slovenya’nın desteğini almayı umuyor. Ancak bu, aşırı gerginlikler nedeniyle Avrupa Parlamentosu’nda bir grup oluşturamamalarının gösterdiği gibi zor olabilir. Gerçek şu ki, tüm bu istekler Avrupa Birliği’nin işleyişine temelde aykırı ve Fransa’yı Avrupa Komisyonu ile bir çarpışma rotasına sokacaktır. Bunun da ötesinde, muhtemelen AB’nin Yeşil Anlaşması’nı da baltalayacaktı.

Sonunda, projelerinin çoğunu hayata geçirmeyi başarması için çok az şans varsa (referandum kullanarak bunu atlatmaya çalışsa da, büyük olasılıkla parlamento çoğunluğunun eksikliği göz önüne alındığında), Le Pen’in zaferi inkar edilemez bir şekilde Avrupa’nın uyumu için elverişsiz olacak ve muhtemelen Fransa’nın uluslararası sahnede nüfuz kaybına yol açacak. Fransa her zaman Avrupa entegrasyonunun itici güçlerinden biri olduğu için, Avrupa Birliği’ne şüpheyle yaklaşan bir Fransız cumhurbaşkanının seçilmesi Avrupa Birliği için kaba bir uyanış olur. Le Pen’in Avrupa’nın Rusya’ya yönelik yaptırımlarına karşı daha şüpheci davrandığı gerçeği de var tabi. Fransa’yı NATO’nun entegre komutasından çekmenin yanı sıra, Moskova ile yakınlaşma istiyor ve bu da Avrupa’nın bu cephedeki birliğini bozacak. Uygulamak istediği ekonomik önlemlerin ötesinde, nihayetinde en önemli ekonomik sonuçları doğurabilecek olan bu jeopolitik duruş. Bilinmeyene doğru bu sıçrama muhtemelen olumsuz bir finansal piyasa tepkisine ve çok belirsiz bir ekonomik yörüngeye yol açacak ve önümüzdeki yıllar için büyüme beklentilerini aşağı çekecek.

Fransız tahvilleri

Fransız tahvilleri, cumhurbaşkanlığı tartışmasına açıkça iyimser bir tonla girdi. Macron’un anketlerde genişleyen liderliği, yatırımcıların Le Pen’in yarışı çevirmesi için çıtanın yüksek olduğu sonucuna varmalarına neden oldu. Sonuçta Fransa’nın Almanya’ya tahvil spreadleri şimdiden Macron’un zaferi için fiyatlandırılıyor. Seçimin ardından ECB’nin politika sıkılaştırmaya daha da yaklaşması gibi çok daha büyük bir sorunla uğraşmak zorunda.

FX Piyasaları: Euro, ECB’ye daha fazla dikkat çekiyor

Fransız seçim riski, FX spot piyasasından ziyade FX opsiyon piyasasında büyük ölçüde rol oynamakta. Pazar günü Le Pen için şok bir galibiyet olmazsa, seçim riskinin EUR / USD üzerinde çok fazla kalıcı bir etki bırakmadan geçmesi gerekir.

Bunun yerine, kısa vadede EUR/USD’yi yönlendiren ECB politika normalleşmesir. ABD getirilerindeki ve dolardaki ralli şimdilik durdu ve ECB’nin Temmuz ayında olası bir faiz artırımına ilişkin açıklamaları EUR/USD’ye kısa süreli bir yükseliş sağladı. Yine de ECB’nin sıkılaştırmasının çoğu zaten fiyatlandırıldı ve bu yıl doları desteklemek daha doğru. 1.10’a yakın veya üzeri EUR/USD yakın vadeli kazançların devam etmesi kolay değil.

ING

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler