Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Euro Bölgesi’nden sonunda bir iyi haber: Euro Bölgesi PMI endeksinde artış

S&P Global’e göre Euro Bölgesi bileşik PMI endeksi beklentilerin aksine 47,3’ten 47,8’e artarak bölgedeki ekonomik daralmanın zayıfladığına işaret etti.  Enflasyondaki…

Euro Bölgesi’nden sonunda bir iyi haber: Euro Bölgesi PMI endeksinde artış
S&P Global’e göre Euro Bölgesi bileşik PMI endeksi beklentilerin aksine 47,3’ten 47,8’e artarak bölgedeki ekonomik daralmanın zayıfladığına işaret etti.  Enflasyondaki düşüş beklentisine bağlı  Euro Bölgesi’nde daralmanın 2023 içine sarkması kaçınılmaz görünüyor. Fakat yeni bir enerji şoku olmazsa bölgede beklenen durgunluk son PMI verisine göre korkulduğu kadar sert olmayabilir.

Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya’da, fabrikalardaki satın alma yöneticileri, sarf malzemelerinin mevcudiyetinde bir iyileşme ve girdiler için daha kısa teslimat süreleri olduğunu bildirdi. Özel sektör üretimi üst üste beşinci ay boyunca küçülmeye devam etti ve Fransa Şubat 2021’den bu yana ilk daralmasını gördü.

Euro bölgesi için veriler, S&P Global’e göre, gayri safi yurtiçi hasılada üç aylık bazda %0,2’nin biraz üzerinde bir düşüşle tutarlı.

‘Şiddetli Gerileme’

S&P Global ekonomisti Chris Williamson, “İmalatın endişe verici derecede şiddetli bir gerileme içinde kaldığı ve hizmet sektörü faaliyetinin de hala yoğun baskı altında olduğu açık” dedi. “Bu nedenle bir durgunluk muhtemel görünüyor, ancak en son veriler gerilemenin ölçeğinin daha önce korkulan kadar şiddetli olmayabileceğine dair umut veriyor.”

İngiltere endeksi de özel sektör faaliyetlerinde devam eden bir daralma gösterdi, ancak okumadaki hafif yükseliş 48.3’e varması ekonomistlerin beklediği 47.5’e düşüşten daha yüksekti. S&P Global, İngiltere ekonomisinin resesyonda olduğu ve gerilemenin gelecek yıla doğru kötüleşmesinin beklendiği konusunda uyardı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler