Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Dünyanın en güçlü bankacısı Jamie Dimon: Ufukta kara bulutlar var, her şey daha da kötüleşebilir!

Bankacılık devi JPMorgan Chase'in CEO'su, El Pais'e röportajında Rusya - Ukrayna savaşından kripto paraya kadar birçok farklı konuyu değerlendirdi...

Dünyanın en güçlü bankacısı Jamie Dimon: Ufukta kara bulutlar var, her şey daha da kötüleşebilir!

Dünyanın en güçlü bankacısı Jamie Dimon, İspanya’nın önde gelen gazetelerinden El Pais’e röportajında, küresel ekonomiyi çok daha zor günlerin beklediğini söyledi. 2005’ten beri dünyanın en büyük bankası JPMorgan Chase’in CEO’su olan Dimon, dünya ekonomisine hakkında değerlendirmeler yaptı.

66 yaşındaki milyarder, ekonominin durumuna dair karamsar olduğunu belirterek, “Ufukta kara bulutlar var dediğimde, sanırım uyarım hafife alındı. Bu ekonomik sorunların geçici olduğunu düşündüler fakat böyle bir şey söz konusu değil. Durum daha da kötüleşebilir. Özellikle enerji ve gıda fiyatlarında yüksek enflasyon ve faiz oranlarına artış gibi ciddi sorunlarla karşı karşıyayız” dedi.

Merkez bankalarının kasıtlı olmasa da enflasyondaki yükselişte payı olduğunu söyleyen Dimon, FED’in ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) son iki yılda iyi iş çıkardığını fakat ekonominin düzelmesinin her geçen gün zorlaştığını belirtti.

“Savaş dünyayı değiştirdi”

Geçen yılın sonunda bankasının toplam varlığı 3,74 trilyon dolara yükselen Dimon, Rusya – Ukrayna savaşının küresel ekonomide ciddi bir değişime yol açtığını ifade etti:

“Savaş, Batı dünyasının birlik haline gelmesi için bir fırsat. Demokrasiyi savunmalı, özgürlük ve serbest ticaret için mücadele etmeliyiz. 24 Şubat’ta 3 bin Rus tankı bir Avrupa ülkesini istila ettiğinde dünya değişti. Böyle bir darbe, her şeyin iyi ve barışçıl olduğuna yönelik yanılsamayı yok etti. Ayrıca savaş sadece küresel güvenliği değil, enerji ve gıda güvenliğini de etkiliyor.”

Küresel ekonomideki mevcut sorunlara yol açan temel unsurlardan biri de Kovid-19 pandemisi.

Pandeminin dünyada eşitsizliği artırmasının endişelendirici olduğunu belirten Dimon, “Bu kadar eşitsiz bir toplum olması iyi değil. Bunu düzeltmek için birçok şey yapılabilir. Örneğin, ABD’de asgari ücret artırılmalı. 20 yıldır bununla ilgili neredeyse hiçbir şey yapılmadı. Eğitim, iyi bir sağlık sistemi ve altyapı, eşitsizlikle mücadelede kritik öneme sahip” ifadelerini kullandı.

“Kripto paraya asla yatırım yapmam”

Dimon, son dönemdeki çöküşle gündemden düşmeyen kripto para ve bunun yatırım aracı olarak kullanılmasına dair fikirlerini de paylaştı:

“Kriptoya asla yatırım yapmam. Burada blokzincir teknolojisiyle kripto paranın salt yatırım aracı olarak görülmesini birbirinden ayırmak gerekiyor. Biz dünyanın en büyük blokzincir kullanıcılarından biriyiz çünkü gerçek zamanlı olarak milyonlarca veriyi işlememizi sağlıyor. Fakat kripto paranın yatırım olarak değerini hiçbir zaman anlayamadım. Moda haline geldi ama özünde Ponzi şemasına hayli benzer bir sistemin gizli olduğunu düşünüyorum.”

Ünlü bankacı, enerji ve iklim kriziyle mücadeledeyse rasyonel ekonomi politikaların önemine de vurgu yaptı.

Dimon, “Dünya halen günde 100 milyon varil petrol ve devasa oranda doğalgaz tüketiyor. İklim tehdidi gerçek ve bununla mücadele etmek için çalışmalıyız. Fakat daha rasyonel enerji politikalarına ihtiyacımız var. En iyi geçiş, kömürü doğalgazla değiştirmek olur” dedi.

 

Independent Türkçe

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler