Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

DERLEME:  Fed’den ne bekleniyor, Türkiye nasıl etkilenir?

ABD Merkez Bankası Fed bu akşam 50 baz puan faiz artırımı açıklayacak. Bu kadarı kesin ve piyasalarda fiyatlandı.  Ancak, FOMC…

DERLEME:  Fed’den ne bekleniyor, Türkiye nasıl etkilenir?

ABD Merkez Bankası Fed bu akşam 50 baz puan faiz artırımı açıklayacak. Bu kadarı kesin ve piyasalarda fiyatlandı.  Ancak, FOMC metni ve Powell’ın basın toplantısı en az faiz artırımı kadar yankı uyandıracak. Fed’den gelecek şahin açıklamalar, Türkiye piyasaları da dahil tüm riskli varlıklarda satış dalgası başlatabilir.  Fed, faiz artırımlarına ek olarak Mayıs’ta bilançosunu da daraltmaya başlayacak. Bu sürecin de dolar arzını kısarak ABD faizleri ve Dolar Endeksi’ni yukarı itmesi çok olası.

 

Türkiye’de ise dolar/TL kurunu yoğun TCMB FX satışları ile suni olarak 15.00’ın altında tuttuğu duyumları var. ABD faizleri ve Dolar Endeksi’nin yükselişi, TCMB’nin işini zorlsştırabilir.

Tarihi Fed kararına saatler kala, basında bu konuda çıkan yorumları derledik:

 

Sputnik:  Piyasalarda Fed’in faiz kararı bekleniyor: Dolar endeksi 20 yılın zirvesinde

 

Amerikan Merkez Bankası Fed’in faiz artışı yapması bekleniyor. Faiz toplantısı öncesi dolar endeksi 20 yılın zirvesine çıktı, altın fiyatları sert geriledi.

Piyasalarda gözler bugün açıklanacak Amerikan Merkez Bankası Fed’in faiz kararında. Karar öncesinde ABD Doları 20 yılın en yüksek seviyelerinde işlem görüyor.

Fed’in sıkı para politikası uygulaması, sıcak paranın dolara ya da faize yönelmesine neden olurken, özellikle gelişmekte olan ülkeleri etkileyebiliyor.

Bankanın faiz kararı öncesi dolar dünyada değer kazandı. Dolar endeksi 104 puan civarına gelerek yaklaşık 20 yılın zirvesine çıktı. Ons altın ise sert geriledi. 1850 dolar civarına gerileyen ons altın 2 buçuk ayın en düşük seviyesini gördü.

Türkiye’de bayram tatili nedeniyle piyasalar kapalı. Uluslararası piyasalardaki işlemlerde dolar Türk Lirası karşısında 15 liraya yaklaşırken, gram altın 880 lira civarına indi.

 

Kaynak linki

 

Cumhuriyet:   Fed’in faiz arttırması durumunda, enflasyon baskısının devam ettiği ve faizlerin düşük tutulmaya çalışıldığı Türkiye’de olumsuz etkilenecek

 

Saat 21.00’de açıklanması beklenen karar öncesinde ABD Doları 20 yılın en yüksek seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

Yanıtı beklenen soru ise Fed’in frene basıp faiz artışını 50 baz puanla mı sınırlayacağı, yoksa 40 yılın en hızlı artışını  yaşayan enflasyonu kontrol altına almak için agresif faiz artışını tercih ederek 75 baz puan artış mı yapacağı.

 

Ekonomistler, agresif sıkılaştırmanın resesyona yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

 

Piyasalarda Ukrayna savaşının devam etmesiyle beraber Avrupa’da ortaya çıkabilecek bir enerji krizi riski nedeniyle ABD Doları’na talep artarken doların değer kazanmaya devam edeceği öngörülüyor.

 

Fed faiz toplantısı öncesinde gelişmekte olan piyasaların bazıları kapalı. İşlem hacmi düşük, ancak açık olan piyasalarda hisse senetlerinde düşüş gözlemleniyor.

 

Fed’in faiz artışı döngüsüne girmesiyle Türkiye gibi gelişmekte olan ülke varlıklarına yönelik değer kaybı beklentisi arttı.

 

 

Kaynak linki

Deutsche Welle:  Faiz artışının enflasyon baskısının devam ettiği ve faizlerin düşük tutulmaya çalışıldığı Türkiye’de de etkili olması bekleniyor

 

Güney Kore, Tayvan ve Güney Afrika’da hisse senedi piyasalarında değer kayıpları gerçekleşti. Ukrayna savaşı, Çin’deki Covid-19 kısıtlamaları ve Fed’in parasal sıkılaştırmaya gitmesinin etkileri nedeniyle MSCI adlı Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi Nisan ayında dördüncü kez aylık olarak düşüş gösterdi.

 

ING Bank’ın yatırımcı notunda “Özellikle gelişmekte olan piyasalar oldukça sert bir süreçten geçiyor zira tahvil ve hisse senedi piyasalarından Şubat ayı sonundan bu yana 50 milyar dolarlık portföy yatırımı çıkışı gerçekleşti” değerlendirmesi yer aldı.

 

ING Bank’ın değerlendirmesi “Brezilya reali ve Güney Afrika randı en savunmasız para birimleri oldukları için en fazla etkilenecek olmakla beraber önümüzdeki altı ila 12 ayda gelişmekte olan piyasaların para birimlerinde zorlu bir dönem yaşanacak” şeklinde devam etti.

 

Bir çok gelişmekte olan ülkenin merkez bankaları enflasyonla mücadele etmek için parasal sıkılaştırma döngüsüne girerken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) üzerindeki siyasi baskı nedeniyle faizlerin düşük tutulmaya çalışıldığı Türkiye’de, Türk Lirası’nın (TL) görünümüne dair değerlendirmeler de olumsuz. TL’nin de Fed faiz artışıyla gelişmekte olan piyasalardan yaşanacak portföy yatırımı çıkışlarından etkilenmesi bekleniyor.

 

 

Kaynak linki

 

DİKEN:   Dolar güçlü, düşük faiz TL’yi baskılıyor

 

Fed’in faiz artışlarına başlamasıyla birlikte ABD Doları diğer para birimleri karşısında hızla güçlendi.

 

Birçok gelişmekte olan ülkenin merkez bankaları enflasyonla mücadele etmek için parasal sıkılaştırma döngüsüne girerken, Türkiye’de durum biraz farklı.

 

Siyasi otorite Türkiye’de faiz artışınlarının önüne set çekerken, bu durum TL’deki bozuk görünüm de en önemli etken.

 

Tüm bunlara ek, Fed faiz artışıyla gelişmekte olan piyasalardan yeni çıkışların olması ve TL’nin daha da baskılanması bekleniyor.

 

Kaynak linki

 

Fed’den sonra G7 Merkez Bankaları da  bilanço daraltacak

 

Dr. Tuğberk Çitilci:  Fed fırtınasına hazır mısınız?

 

Gelişmekte Olan Piyasa FX Çin’e yenik düştü

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler