Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

CNN:  Dünya ekonomisi 2ci Dünya Savaşından bu yana en zorlu döneme girdi

2020’den bu yana ilk kez yüz yüze toplanan Davos Dünya Ekonomi Forumu’nda resesyon riskleri öne çıktı. IMF Başkanı   Kristalina Georgieva…

CNN:  Dünya ekonomisi 2ci Dünya Savaşından bu yana en zorlu döneme girdi

2020’den bu yana ilk kez yüz yüze toplanan Davos Dünya Ekonomi Forumu’nda resesyon riskleri öne çıktı. IMF Başkanı   Kristalina Georgieva “Dünya ekonomisi 2ci Dünya Savaşı’ndan bu yana en çetin risklerle yüz yüze” dedi. Georgieva’ya göre üst üst üste vuran beklenmedik şoklar ekonomide bir faciaya neden olabilir.

Başkan’a göre, Covid-19’un etkilerini yeni atlatan dünyanın sırtına bu kez de Ukrayna Savaşı’dan kaynaklanan gıda ve enerjide fahiş fiyat artışları yüklendi. Yükselen faizler çok borçlu Gelişmekte Olan Ülkeler ve Gelişmiş Ülkelerde bazı hane halkları ve şirketler için önemli riskler taşıyor.  Mali piyasalarda yaşanan çalkantı, tedarik zincirlerinin bir türlü işlevselliğine kavuşamaması yanında iklim değişikliğiyle mücadelenin gecikmesi de görünümü karartıyor.

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol devletleri yükselen enerji fiyatlarına teslim olup, yatırım önceliklerini değiştirme hususunda dikkatli olmaya çağırdı:  “Bazı ülkeler enerji fiyatlarındaki yükselişi bahane ederek fosil yakıt kullanımına yönelik  kısıtlamaları kaldırıyor”. “Yeniden fosil yakıtlara yatırım yapmak iklim değişikliğini yenme şansımızı bertaraf eder”.

OECD G-7 ekonomilerinin 1Ç2022’de Ç/Ç %0.1 daraldığını tespit ederek, resesyon uyarılarına destek verdi.

Alman Ekonomi Bakanı Robert Habeck “Eğer tek bir soruna odaklanırsak, resesyon riskini çözemeyiz” dedi.   Problemlerin bütünselliğini ihmal etmek önce resesyon, ardından iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerine hazırlıksız yakalanmak sonucunu doğurabilir.

 

IMF,  gıda krizin aşmanın en iyi yolunun ticaret engellerini kaldırmak olduğunu salık verdi. Ancak, Hindistan ve Endonezya başta, 20 ülke bunun tam tersini yapıyor. Yine de, her iki Asya devinin de bu hafta  buğday ve palmiye yağında ihracat izni şartını kaldıracağı belirtiliyor.

ABD’de ise Biden ve Yellen Çin’den ithal edilen tüketim mallarına Trump tarafından konulan ek vergileri yürürlükten kaldırarak enflasyonu kısmen de olsa frenleme  niyetinde. Davos’ta ABD’li katılımcılar 2022’de resesyonun söz konusu olmadığını, ancak 2023 için risklerin biriktiği açıkladılar.

 

CNN’e göre, Çin ekonomisi Covid-19 kapanma ve kapatmaları nedeniyle 2ci çeyrekte Ç/Ç daralma yaşayacak. Geçen Cuma günü PBoC para politikası yönetiminde kullandığı faizlerden birini aşağı çekerek, göçen konut satışlarına destek verme yoluna gitti.

Şangay Advanced Institute of Finance (Üniversite) profesörü Zhu Ning “Beijing’in hala para politikasını gevşeterek ekonomiyi hızlandırma imkanı mevcut” yorumunu yaptı. Ancak, haberde yer almayan başka kaynaklara göre, Çin hükümeti kapanma ve kapatmalar devam ettiği sürece düşük faizlerin yararlı olmayacağı görüşünde. Ek olarak, Çin’in pandemi öncesinden miras kalan aşırı borçluluk sorunu da  düşecek kredi faizleri nedeniyle hortlayarak içinden çıkılmaz hale gelebilir.

 

Davos’dan gelen haberler, geçen hafta Dünya Bankası Başkanı David Malpass’ın yaptığı global resesyon uyarısını güçlendirir mahiyette. Hafta boyunca gerileyen ABD devlet tahvili getirileri de stagflasyondan resesyonu fiyatlamaya geçti.

 

Kaynak:  Global economy faces ‘its biggest test’ since WWII

 

 

David Malpass/DB:  Ukrayna Savaşı global durgunluğa neden olabilir

 

AB Rusya’ya petrol ambargosu tamam: Rusya’dan AB’ye petrol ithalatı bu yılın sonuna dek yüzde 90 azaltılacak

 

Almanya’da enflasyon 48 yılın zirvesinde: Avrupa Merkez Bankası geç mi kalıyor?

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler