Sosyal Medya

Döviz

Almanya’da enflasyon 48 yılın zirvesinde: Avrupa Merkez Bankası geç mi kalıyor?

Euro Bölgesi’nin en güçlü ekonomisine sahip olan Almanya’da yıllık enflasyon %7,9 çıkarak son 48 yılın zirvesini gördü. Nisan’da %7,4 olan TÜFE, aylık %0,9 artış…

Almanya’da enflasyon 48 yılın zirvesinde: Avrupa Merkez Bankası geç mi kalıyor?

Euro Bölgesi’nin en güçlü ekonomisine sahip olan Almanya’da yıllık enflasyon %7,9 çıkarak son 48 yılın zirvesini gördü. Nisan’da %7,4 olan TÜFE, aylık %0,9 artış gösterdi.

AB uyumlu TÜFE ise yıllık %8,7 seviyesine çıkarak rekor kırdı. Beklenti %8,1’in önemli bir marjla yukarı aşılmasının nedeni gıda ve enerji maliyetlerindeki devam eden artış.

Almanya enflasyon verisi sabah saatlerinde İspanya’da TÜFE enflasyonunun %8,5’le tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığı açıklamasının ardından geldi.

Almanya yakın geçmişinde en yüksek enflasyon 1974’te %7,8, 1981’de %7,2 ve 1992’de %6,2 idi. 1963’teki oranın da revize edilişi baz alındığında ülke enflasyonu 70’li yılların ardından en yüksek enflasyonla karşı karşıya.

Aylık bazda %0,5 oranında artması beklenen enflasyon neredeyse iki katına yakın artış göstererek ivmesini hızlandırdı.

Euro Bölgesi enflasyon oranı yarın açıklanacak %7,4 ile rekor seviyeye çıkan enflasyonun %7,7 ile yeni zirveyi görmesi beklenirken bu oranın da yıl içi en yüksek nokta olamayacağı kaygısı var. Bunun gerekçesi olarak küresel gelişmelere ek olarak Avrupa’nın Rusya ile enerji konusundaki yaptırımları en temel sorun olarak görülüyor. Yetkililer karşılıklı uygulanan ambargoların esnetilmesini görüşecekler.

Rapor, yetkililerin büyük ölçekli varlık alımlarının sonuçlandığını duyurmaya ve on yıldan uzun bir süredir ilk kez Temmuz ayında faiz oranlarını artırma planlarını onaylamaya hazırlandıkları kritik bir ECB toplantısından sadece 10 gün önce geldi. Bazı politika yapıcılar, çoğunun desteklediği çeyrek puandan ziyade, yarım puanlık bir artış fikrini ortaya attılar.

ECB’nin haziran ayındaki kararlarına, Euro Bölgesi’nde 2023 ve 2024’teki %2’lik hedefin üzerinde kalan fiyat baskılarını göstermesi muhtemel yeni ekonomik projeksiyonlar rehberlik edecek. 19 üyeli para birimi bloğundan mayıs ayı enflasyon verileri salı günü açıklanacak.

Bloomberg, Investing

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler