Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

CNBC: Rusya  – Ukrayna savaşı başlarsa, petrol fiyatları $100/varili aşar

ABD, Rusya’nın gelecek günlerde Ukrayna’yı işgal etmesinin “çok ciddi bir olasılık” olduğunu belirtti ve başkent Kiev’e de büyük bir saldırı…

CNBC: Rusya  – Ukrayna savaşı başlarsa, petrol fiyatları $100/varili aşar

ABD, Rusya’nın gelecek günlerde Ukrayna’yı işgal etmesinin “çok ciddi bir olasılık” olduğunu belirtti ve başkent Kiev’e de büyük bir saldırı yapılmasının ihtimaller arasında olduğunu bildirdi. Washington, hala Ukrayna’da olan ABD vatandaşlarının 48 saat içinde ülkeden çıkmasını istedi. ABD basını Rusya’nın Ukrayna harekatının Çin Kış Olimpiyatları bitmeden başlayacağını manşet yapıyor. İngiltere Başbakanı Boris Johnson da risk derecesinin çok yüksek olduğunu vurgularken, Cumartesi akşamı (Türkiye saati), Biden ve Putin yine telefonda görüşecek.

 

CNBC.com’a konuşan tecrübeli strateji uzmanı David Roche korkulan askeri harekat başlarsa, Brent petrolün $120/varile tırmanacağını  öngördü.

Kremlin Ukrayna’yı işgal planı yaptığını yalanlıyor, fakat sınırın hemen gerisinde dev bir askeri tatbikat başlattı. Roche, Ukrayna harekatını piyasalar için “odada gezen hayalet” olarak nitelerken, sonuçların büyük belirsizlikler içerdiğini vurguladı.

“Eğer Rusya Ukrayna’ya girer de, ABD SWFT sistemine erişime, ya da enerji ihracatına yaptırım uygularsa, Brent $120/varil olur” dedi.

Nikkei Asya, Rusya ve Ukrayna’nın buğday başta dünyanın önde gelen tahıl ihracatçıları olduğunu hatırlatarak, gıda emtialarının Arap Baharı’nda gözlenen fiyat düzeylerini aşacağına öne sürdü. Nikkei’ye göre, bu senaryoda Orta Doğu’da şiddet hareketleri de içeren bir istikrarsızlık dönemi başlayabilir.

Reuters’e göre ise Ukrayna’nın işgalinden ABD ve Alman devlet tahvilleri, altın ve Swiss/Euro paritesi fayda görecek.

UBS stratejisti Dominic Schnider Reuters’e “Karadeniz Havzası’ndan yükselen politik tansiyon, tahıl fiyatlarını yukarı itecek” görüşünü ifade etti.

 

Rusya-Ukrayna krizi başlığında en detaylı ekonomik analiz JP Morgan’dan geldi: Ham petrol fiyatının $150/dolara çıkması halinde, global büyüme yılın ilk yarısında (yıllıklandırılmış olarak) %0.9 irtifa kaybederken, enflasyon ise %7.2’ye yükselebilir. Halen OECD ülkelerinde ortalama enflasyon %5 civarında.

Kısaca kendi yorumumuzu ekleyelim: Bu senaryolarda, Türkiye’de enflasyon bir vites daha ivme kazanırken, cari açığı fazlaya dönüştürmek de hayal olur.

 

ANALİZ-Ukrayna Krizi :  Savaş tamtamları, yaptırım çığlıkları

 

Dr. Artunç Kocabalkan – Murat Sağman – Prof.Dr. Ahmet Kasım Han:  Londra, Ukrayna ve Dolar

 

FÖŞ anlattı:  Döviz Açığının Enflasyon, Büyüme ve Kura Etkisi

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler