Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

BM’den COP27 öncesi iklim raporu: Ülkelerin çoğu taahhütlerin gerisinde kaldı

Ukrayna’nın Rusya tarafından işgali 2022 başından bu yana enerji krizi yaratırken, Küresel ısınmaya karşı verilen mücadelenin de geri düşmesine neden…

BM’den COP27 öncesi iklim raporu: Ülkelerin çoğu taahhütlerin gerisinde kaldı

Ukrayna’nın Rusya tarafından işgali 2022 başından bu yana enerji krizi yaratırken, Küresel ısınmaya karşı verilen mücadelenin de geri düşmesine neden oldu. Şimdi, Mısır’ın Şarm El-Şeyh kentinde Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi COP27 toplantısı  6-18 Kasım 2022 tarihlerinde düzenlenecek.

Birleşmiş Milletler bu toplantı öncesinde yeni bir durum raporu yayımlayarak ülkelerin geçmiş emisyon taahhütleriyle ilgili gelişmelerini kaleme aldı.

BM raporuna göre, ülkelerin çoğu iklim değişikliğiyle mücadeleyi hızlandırma yönünde verdiği sözlerinin gerisinde kaldı. Bu geride kalış sonuç olarak Dünya’nın daha yoğun sel, kuraklık ve sıcak hava dalgası ile karşılaşacağı ve daha fazla tür kaybının yaşanacağı anlamına geliyor.

BM sera gazı emisyonunda büyük kesintiler yapılmazsa, Dünya’nın sanayi öncesi dönemle karşılaştırıldığında 2100 yılında ortalama 2,1 ila 2,8 derece ısınacağı uyarısını yaptı. de alacak. Sıcaklıktaki bu artış, 2015 Paris Anlaşması’nda kabul edilen 1,5 derecelik artışın çok üzerinde. Gerçekleşmesi halindeyse yıkıcı iklim etkileri olasılığı artacak.

COP27 toplantısından ne çıkabilir?

27’incisi düzenlenecek olan BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı’na (COP27) enerji piyasalarında kriz yaratan Ukrayna işgali yanında gündemine kuraklık gibi iklim felaketlerini de alacak.

Mısır’daki toplantıda en fazla karbondioksit salan varlıklı ülkeler hedefte olacak. Diğer toplantılardan farklı olarak, iklim krizine neden olan ülkeler olarak sorunun çözümüne eş ölçekte yanıt vermeyenlerin iklim değişikliğinden en çok etkilenecek yoksul uluslara tazminat vermesi masada.

COP 27’ye çok az bir süre kalmışken, Türkiye’nin Ulusal Katkı Beyanı (NDC) henüz açıklanmadı.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler