Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Avrupa, Rus gaz kesintisinden sonra enerji rasyonuna hazırlanıyor

Avrupa, Rus gaz kesintisinden sonra enerji rasyonuna hazırlanıyor Bu kış Avrupa’da enerji karnesi kaçınılmaz görünmeye başladı. Alman yetkililer Cumartesi günü,…

Avrupa, Rus gaz kesintisinden sonra enerji rasyonuna hazırlanıyor

Avrupa, Rus gaz kesintisinden sonra enerji rasyonuna hazırlanıyor

Bu kış Avrupa’da enerji karnesi kaçınılmaz görünmeye başladı.

Alman yetkililer Cumartesi günü, Rusya’nın Gazprom PJSC’sinin kritik öneme sahip Kuzey Akım boru hattını bakımdan sonra tekrar açmama yönünde son dakika kararı almasının ardından, en azından şimdilik, arz güvenliğinin garanti altına alındığı konusunda ısrarcı. Depolama devam ediyor ve yeni gaz kaynakları tedarik ediliyor.

Ancak Federal Ağ Ajansı enerji düzenleyicisi başkanı Klaus Mueller, geçen ay, gaz depolamanın %95’i dolu olsa bile, Rusya’nın akışları durdurması durumunda sadece 2-1/2 aylık talep için yeterli olacağı konusunda uyardı. Alman depolama alanı şu anda yaklaşık %85’te.

Paris’teki Sciences Po’da uluslararası enerji profesörü olan Thierry Bros, “AB şu anda kırmızı bölgede, çünkü gaz eksik olunca daha fazla talep yıkımının gerçekleşmesi gerekiyor” dedi. Talebin ekstradan %3’ünün kesilmesi gerektiğini tahmin ediyor.

Avrupa Birliği, gaz için gönüllü olarak %15’lik bir talep azaltma hedefi oluşturmuş ve gerektiğinde bunu zorunlu hale getirme seçeneği sunmuştu. AB diplomatlarına göre, enerji bakanları 9 Eylül’de acil bir toplantı için bir araya gelmeye hazırlanırken, daha önce düşünülemez görünen adımların şimdi dikkate alınması muhtemel.

Almanya’nın kendi acil durum planı planlanıyor. Henüz yürürlüğe girmemiş son aşama gaz karnesi içeriyor.

Avrupalı politikacılar haftalardır arz kesintileri ihtimaline hazırlanıyor ve talebi azaltmanın yollarını bulmak için çabalıyorlar. Sanayi d kapanıyor ve Moskova’nın enerji savaşının yol açtığı ekonomik zarar nedeniyle euro değer kaybediyor. Kış ilerledikçe, Avrupa’nın Rusya’ya karşı Ukrayna’yı desteklemeye devam etme kararlılığı test edilebilir.

AB’nin zorladığı %15’lik gaz talebi kesintisi, bloğun karneye bağlamaktan kaçınmasına izin verebilirken, hükümetler şimdiye kadar tüketimi azaltmak için harekete geçmekte yavaş kaldılar. Avrupa Komisyonu temmuz ayında, alışılmadık derecede soğuk bir kış veya alternatif kaynaklardan daha düşük gaz ithalatının “daha fazla ciddi azalma” riskini artıracağı konusunda uyardı.

Gaz fiyatları geçen hafta düşüyordu, çünkü tüccarlar Moskova’dan gelen sinyallerin ardından Gazprom’un yeniden açılmasını bekliyorlardı. Daha sonra son dakika hareketinde, Yedi Grubu’nun Rus petrolünde bir fiyat sınırı izlemeyi kabul etmesinden sadece birkaç saat sonra, Gazprom, bakım sırasında bir arıza bulunduğundan bağlantının kapalı kalacağını söyledi.

Zaten bir yıl önceki seviyenin dört katı olan fiyatlar, pazartesi günü sıçramaya başlayacak ve endüstriler ve hanehalkları üzerinde politika yapıcıların harekete geçmesi için daha fazla baskı oluşturacak.

Baltık Denizi’nin altından Almanya’ya uzanan Kuzey Akımı’nın tamamen durması, Avrupa Birliği’ne gaz sağlayan sadece iki ana rota bırakıyor: biri Ukrayna üzerinden, diğeri Karadeniz TürkAkım üzerinden. Ukrayna’dan geçen akışlar da ciddi şekilde engellendi ve iki bacaktan sadece biri çalışıyor.

Kilit boru hattını süresiz olarak kaybetmek, Almanya’nın bu yıl kapatmayı planladığı nükleer santralleri daha uzun süre açık tutması için Almanya üzerindeki baskıyı da artırıyor. Hükümet, bir karar vermeden önce stres testlerinin sonuçlarını hala beklediğini söylüyor, ancak hareket giderek daha olası görünüyor.

BNEF, iki nükleer santralin genişletilmesinin gaz talebinin %2,3’ünü kurtaracağını hesaplıyor. Bu da günde 5,4 milyon metreküp demek.

“Nükleer genişleme Almanya için gerekli ve kesinlikle bir fark yaratacak” diyor araştırmacı BloombergNEF’te analist olan Kesavarthiniy Savarimuthu. “Her mcm gaz, arz güvenliği ve enerji sektöründeki gaz talebini azaltmaya devam etmek için kritik öneme sahip.”

Kuzey Akım kapalıyken ve Ukrayna üzerinden akım düşükken, şimdi işlerin seyri hava durumuna bağlı.

Maxar Technologies LLC’ye göre, kış ısıtma sezonunun başlangıcı olan Ekim ayı, şu ana kadar Avrupa’nın kuzeyinde ve batısında beklenen normalin üzerinde sıcaklıklarla ılıman olacak gibi görünüyor. Havanın ne kadar çabuk soğuyacağı, Avrupa’nın depodaki gaz kaynaklarını ne kadar çabuk yakacağını belirleyecek.

Asya ve Avrupa, sıvılaştırılmış doğal gaz için rekabet ediyor ve her iki bölgede de kış özellikle soğuksa, Avrupa depolarında kışın sonuna doğru tükenme riski var. Politika yapıcılar bu yıl baharın erken gelmesini umuyor olacaklar.

Wood Mackenzie Ltd. danışmanlığında araştırma analisti olan Penny Leake, “Almanya’nın kışı atlatması zor olacak ve şüphesiz talep kesintileri yaratacak,” diyor.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler