Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ANALİZ:  ABD istihdam verisinden sonra kimse Fed’i tutamaz

ABD’de tarım dışı istihdam Mart ayında 431 bin kişi artarak tahminlerin altında kaldı. İşsizlik oranı yüzde 3.8’den yüzde 3.6’ya geriledi.…

ANALİZ:  ABD istihdam verisinden sonra kimse Fed’i tutamaz

ABD’de tarım dışı istihdam Mart ayında 431 bin kişi artarak tahminlerin altında kaldı. İşsizlik oranı yüzde 3.8’den yüzde 3.6’ya geriledi. Son 2 ayın istihdam verisi 95 bin yukarı yönlü revize edildi. Ülkede Çarşamba günü açıklanan veriler de ADP özel sektör istihdamının Mart’ta 455 bin arttığını göstermişti.

 

Verinin açıklanmasına Wall Street’ten tepki gelmedi. TSİ 18:05’te 3 büyük hisse endeksi de yatay hareket ediyor. ABD Tarım Dışı İstihdam verisine çok hassas ABD devlet tahvilleri pazarı ise kaygılandı. 2 yıl vadeli tahvilin getirisi 15, 10 yıl vadeli DİBS’in ise 2 baz puan yükseldi.

Manşet veri beklentinin altında kalırken, son 2 ayın verilerinde toplam 95 bin yukarı revizyon gözden kaçmadı.  ABD ilk çeyrekte ortalama 565 bin yeni iş üretti ki, bu ortalama 2021’e denk.  Ayrıca, işgücüne katılım da yükselerek Fed’in tam istihdam hedefine iyice yaklaşıldığını gösteriyor:  Aylık artış 0.1 puanla düzey 62.4 oldu. Pandemi öncesi son ölçümde işgücüne katılım 64.4  olmuştu.

Financial Times’a göre,  aylık bazda ücret kazanımları da ivmelendi. Aylık %0.4 yükselen kazançlar, yıllık bazda %5.6 sıçradı. %3.6’ya düşen işsizlik oranı ve ücretlerde ivmelenme, ABD ekonomisinin iyice ısındığının göstergesi olabilir.

 

Comerica Bank baş ekonomisti Bill Adams “ABD ekonomisi tam istihdama çok yaklaştı” yorumunu yaparken, Fed açısından enflasyon patlaması riskini artırdığını ekledi. Adams’a göre, Fed ilk toplantısında 50 baz puan faiz artışı yapabilir.

S&P-IHS Mart ABD imalat sanayi PMI 7 ayın en hızlı artışını sergilerken, maliyet baskıları süregeldi. Yeni siparişler yeniden artışa geçti. İş dünyasının beklentileri de çok olumlu. Öte yanda, S&P ekonomisti Chris Williams, ücret ve maliyet baskılarının geçmişe nazaran biraz yatıştığını ifade etti. Williams’a göre, TÜFE de yakında zirve yapabilir.

ABD tarım dışı istihdam ve imalat sanayi PMI verileri ekonominin enflasyon ve Ukrayna şoklarına rağmen hala çok güçlü seyrettiğini gösteriyor. Enflasyon yakında zirve yapabilir, fakat 2023’te gerileyeceğine dair kanıt yok.  Bu şartlar altında Fed ikinci faiz artışında 50 baz puanı deneyebileceği gibi, eğer Ukrayna Savaşı yeni enerji veya güven şokları üretmezse, Haziran ayında bilanço daraltmaya geçerek, Dolar Endeksi ve ABD tahvil faizlerini yukarı yönde itebilir.

 

  FÖŞ Yazdı:  Fed’den çok Çin’den korkuyorum

 

Avrupa savaşın artırdığı maliyeti ve enflasyonu tartışıyor

 

Fed, ABD’de durgunluğu kaçınılmaz hale getirdi: Bill Dudley’den Fed’in yumuşak iniş planları değerlendirmesi

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler