Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Altın fiyatlarında ‘Fed’ etkisi

Altın fiyatları, Fed’in faiz kararı sonrası yapılan açıklamalar ile dalgalanırken; yeni günde değer kaybında ilerliyor. Peki, altın fiyatlarında yön neresi? Düşüş sürer…

Altın fiyatlarında ‘Fed’ etkisi

Altın fiyatları, Fed’in faiz kararı sonrası yapılan açıklamalar ile dalgalanırken; yeni günde değer kaybında ilerliyor. Peki, altın fiyatlarında yön neresi? Düşüş sürer mi? Stratejist Yusuf Kavak hurriyet.com.tr okuyucuları için tüm senaryoları değerlendirdi.

Küresel piyasaların diken üzerinde beklediği ABD Merkez Bankası (Fed), faiz kararını dün açıkladı. Banka, faizlerde beklentiler dahilinde 75 baz puan artışa gitti. Fed böylelikle, politika faizini yüzde 3,75-4,00 aralığına çekerken; faiz Aralık 2007’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış oldu. Faiz kararı sonrası bankanın karar metnindeki güvercin ifadeler piyasalara pozitif yansırken; Fed Başkanı Jerome Powell’ın tahminlerin üzerinde şahin açıklamaları ile tablo değişti.

Başkan Powell’ın konuşmasında, “Faizde nihai seviye önceden beklenenden daha yüksek olacak” cümlesi öne çıktı. Ayrıca, faiz artırımlarına ara vermeyi düşünmek için henüz erken olduğunu belirtmesi de önemliydi. Powell’ın bu cümleleri sonrası, piyasa aktörlerinin baz senaryosu olan Fed’in faizleri yüzde 4,75-5,00 seviyesine kadar yükselteceği beklentisi tehlikeye girdi. Fed’in faizleri yüzde 5,50 seviyesine kadar yükseltebilme olasılığı masaya geldi.

Powell’ın dünkü şahin açıklamaları sonrasında küresel borsa endeksleri negatife göndü. Dolar endeksi ve ABD tahvil faizleri yükselişe geçerken, yüzde 1’in üzerinde primli seyreden altın fiyatları kazançlarını vererek negatife döndü. Yeni işlem gününde ise, borsalar sınırlı negatif bir seyirde hareket ederken; dolar endeksi 112 seviyesinin üzerine çıktı. ABD tahvil faizleri ise yükselişte… Ters korelasyon etkisiyle altının ons fiyatı 1622 dolara kadar gerileyerek yaklaşık 2 haftanın en düşük seviyesini gördü.

Fed Başkanı Powell, faiz artışlarına karar verirken ekonomik verilere bakılacağını, özellikle de enflasyon ve tarım dışı istihdam verilerinin önemine önceki toplantılarda dikkat çekmişti. Fed’in bir sonraki toplantısına kadar iki tane tarım dışı istihdam verisi, 2 tane de enflasyon verisi bulunuyor. Bu verilerin agresif faiz artışını desteklemesi halinde, dolar endeksi ve ABD tahvil faizlerinde yükseliş, altın fiyatlarında ise düşüş eğilimi beklenebilir. Ekonomistlerin genel beklentisi, 2023 yılında küresel enflasyonist baskının kontrol altına alınması ve Fed’in faiz artışlarında frene basmasıyla beraber altın fiyatlarında bir yükseliş trendinin başlayabileceği yönünde…

Fed’in para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) aralık ayı toplantısı 13-14 Aralık tarihinde yapılacak. Şu anki fiyatlamalara bakıldığında, toplantıdan 50 baz puan faiz artışı bekleniyor.

Altının ons fiyatı bugünkü işlemlerde 1622 dolara kadar gerileyerek, 21 Ekim tarihinden bu yana en düşük seviyeyi gördü. En yüksek ise 1641 doları görürken, şu dakikalarda yüzde 0,74 oranında düşüşle 1622 dolarda hareket ediyor.

Gram altın fiyatları, dün Türkiye piyasalarının kapanış saatinde 987 lira seviyesinde hareket ederken; yeni güne 978 lira seviyeden başladı. Gram altının fiyatı yeni güne düşüşle başlarken; gün içerisinde en yüksek 983,14 lira seviyesini, en düşük ise 970,07 lira seviyesini gördü.

Gram altın, ons altında yaşanan düşüşün etkisiyle aşağı yönlü hareket ederken, saat 12:34 itibarıyla yüzde 0,83 oranında düşüşle 971,82 lira seviyesinde bulunuyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 1607 lira, Cumhuriyet altını da 6 bin 614 liradan işlem görüyor.

 

 

 

bigpara.hurriyet.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler