Sosyal Medya

Döviz

Alman enflasyonu savaştan yeni rekor kırdı- doğalgaz belirsizliği risklere eklenmekte

Alman enflasyonu, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşının enerji piyasalarını sarsması ve tedarik zincirlerini bozmasıyla 1990’ların başında kayıtların başlamasından bu yana beklenmedik bir…

Alman enflasyonu savaştan yeni rekor kırdı- doğalgaz belirsizliği risklere eklenmekte

Alman enflasyonu, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşının enerji piyasalarını sarsması ve tedarik zincirlerini bozmasıyla 1990’ların başında kayıtların başlamasından bu yana beklenmedik bir şekilde en yüksek seviyeye ulaştı. .

Tüketici fiyatları, Nisan ayında bir yıl öncesine göre %7,8 arttı ve beklenti %7,6’nın da üzerine çıktı.  –

Almanya’nın sanayi ağırlıklı ekonomisi -Avrupa’nın en büyüğü- özellikle artan girdi maliyetlerine maruz kalırken, firmalar ve hanehalkları 19 üyeli Euro Bölgesi’nde artan maliyetlerle boğuşuyor. Avrupa Merkez Bankası’nın önümüzdeki aylarda faiz oranlarını on yıldan uzun bir süredir ilk artışa işaret edecek şekilde yükseltmesi bekleniyor.

İspanya’da ise, perşembe günü, yaşam maliyeti sıkışıklığının sona yaklaştığına dair işaretler ortaya çıktı. Enflasyon geçen ay beklenenden daha fazla yavaşlayarak mart ayındaki %9,8’den %8,3’e geriledi. ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos daha sonra yaptığı açıklamada, Avrupa’daki fiyat artışının zirvesini “çok yakın” olarak gördüğünü söyledi.

Ancak Guindos, Asya’daki pandemi önlemlerinin bir sonucu olarak tedarik zinciri darboğazlarının kötüleştiği konusunda uyardı – savaştan önce bu durum Almanya için zaten önemli bir engeldi.

Dahası, Avrupa’nın en büyük ekonomisi, Kremlin’in bu hafta Polonya ve Bulgaristan’a doğal gaz sevkiyatını durdurması ve enerji arzı için kendisine güvenen diğer AB üyelerindeki aksaklıkların artması sonrasında önemli bir belirsizlikle karşı karşıya.

Almanya Ekonomi Bakanlığı çarşamba günü yaptığı açıklamada, enflasyonun gelecek yıl %2,8’e düşmeden önce 2022 yılı boyunca ortalama %6,1 olmasını beklediğini söyledi. Aynı zamanda ekonomik büyüme görünümünü de önemli ölçüde azalttı.

Daha geniş Euro bölgesi için enflasyon rakamları Cuma günü Frankfurt saatiyle 11:00’de açıklanacak.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler