Sosyal Medya

Döviz

ABD’de üretici fiyatları enflasyonu moral bozdu, dikkatler yarın TÜFE verisinde

ABD’de üretici fiyatları enflasyonu (ÜFE) eylülde aylık yüzde 0,4, yıllık yüzde 8,5 arttı ve tahminleri aştı. Manşet ÜFE ve detayları…

ABD’de üretici fiyatları enflasyonu moral bozdu, dikkatler yarın TÜFE verisinde

ABD’de üretici fiyatları enflasyonu (ÜFE) eylülde aylık yüzde 0,4, yıllık yüzde 8,5 arttı ve tahminleri aştı. Manşet ÜFE ve detayları maliyet baskılarının devam ettiğini ve enflasyon baskılarının hafiflemesinin zaman alacağını anlatıyor.

Gözler şimdi yarın açıklanacak TÜFE enflasyonu verisinde.  Fed’in agresif faiz artışlarına devamı için zemin güçlenmekte.

Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre ÜFE aylık yüzde 0,4, yıllık yüzde 8,5 arttı. Bloomberg’in anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 8,4 artış yönündeydi.

Gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek ÜFE aylık yüzde 0,3 ile yine yüzde 0,2’lik tahminin üzerinde açıklanırken yıllık yüzde 7,2 ile tahminlerin biraz altında gerçekleşti.

Verinin detayları tedarik zincirindeki sıkıntıların kısmen hafiflemesiyle fiyat baskılarının da zayıfladığını gösteriyor. Bu tabi talepte yavaşlamadan kaynaklanmakta daha çok. Diğer yandan  enerji, gıda ve hizmet sektöründe maliyet enflasyonu yüksek devam ediyor.

ÜFE’deki artışın üçte ikisi seyahat ve konaklama, gıda perakendeciliği, portföy yönetimi ve hastane yataklı bakım fiyatları olarak hizmetlerden kaynaklanmakta. Bu da enflasyonun yayıldığının işareti.

Yarın açıklanacak ve piyasalar tarafından dikkatle izlenecek TÜFE’nin aylık bazda da yüzde 0,2 artmasıyla yıllık seviyenin yüzde 8,3’ten yüzde 8,1’e gerilemesi genel beklenti. Geçen ay süpriz şekilde yüzde 6,3’e yükselen çekirdek enflasyon ise odak noktası. Beklenti çekirdek enflasyonun yüzde 6,5’le 40 yılın zirvesine ulaşması.

Açıklanan veriler sonrası Fed’in 75 baz puanlık faiz artırımlarına Kasım 2022 FOMC toplantısında da devam etmesi beklenmekte.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler