Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD tarım dışı istihdam  beklentiyi aştı, tahvil faizleri yükselişte

150 bin kişi artış beklentisinin oldukça üzerine çıkarak 467 bin geldi ve Aralık ayı rakamında da 199 binden 510 bine…

ABD tarım dışı istihdam  beklentiyi aştı, tahvil faizleri yükselişte

150 bin kişi artış beklentisinin oldukça üzerine çıkarak 467 bin geldi ve Aralık ayı rakamında da 199 binden 510 bine oldukça yüksek bir revizyon yapıldı.  Ücretler de beklentiyi aşarak, Fed’in Mart’ta faiz artırımına başlamasının garanti olduğunu düşündürdü. Veri sonrası Wall Street’te çok sert bir oynaklık içinde yatay seyir  gözlenirken, ABD  2-30 yıl arası vadelerde devlet tahvili faizleri yükseldi.

 

Investing’ten Necdet Erginsoy’a göre ücretler, aylık %0,5 artış beklentisine karşın %0,7 ile Nisan sonrası en yüksek artışı gösterdi. Yıllık artış oranı ise %5,7 ile hem enflasyonu aştı hem de Mayıs 2020 sonrası en yüksek seviyeye çıktı. İşsizlik oranı, %4 oldu ve Aralık ayındaki %3,9 oranı da %4,1’e revize edildi.

 

2021 yılı içinde en iyi performansı 1 milyon üzeri artışla Temmuz ayında gösteren istihdam sektörü, yılın devamında delta ve omicron varyantlarının etkisiyle azaldı. ABD’de oldukça yüksek olan vaka sayısı sektörlerdeki ivmeyi de bu dönemde düşürdü.

 

Son ayda ise salgına karşın istihdamda belirgin bir toparlanma var. En dikkat çeken kısım ise ücretler oldu. Pandemi başındaki bozulma ve hemen sonrasındaki sağlıksız hesaplama hariç tutulduğunda yıllık %5,7 oranı son derece yüksek.

 

Veri öncesi 95,15’e gerileyen ABD Dolar Endeksi olumlu verinin ardından 95,62’ye yükselerek 5 günlük düşüşünü sonlandırdı.

Türkiye saatiyle 19:00’de  Wall Street’te S&P500 %0.08 artıda, fakat DJ30 %0.4 değer yitiriyor. Borsalarda oynaklık sürekli artarken, bir yanda büyük sürprizler yapan şirket karları, öte yanda Fed’den başlayıp BoE ve belki de AMB’na yayılacak parasal sıkılaştırma fiyatlanıyor.

 

Bu fiyatlamada zarar gören ABD devlet tahvilleri oldu. Dünya için gösterge ABD 10 yıllıklarında getiri %1.93’e fırladı. Almanya’nın Bund’unda ise uzun yıllar sonra getiri artıya geçti ve halen 23 baz puan.

Bloomberg’e göre, önce Gelişmekte Olan Ülkeler’de başlayıp, şimdi de hızla G-4’e yayılan parasal sıkılaştırma planları yüzünden geçen sene $18.5 trilyonla 4 yıllı zirvesini aşan negatif getirili tahvil stoğu $8.5 trilyona geriledi.

 

Fitch: Fed bilançosu 2024 sonuna kadar 6,4 trilyon dolara düşebilir

 

FÖŞ uyardı:  Ekonomiye Pusu Kuran 3 Büyük Tehlike: FED, Tedarik Sorunları ve Küresel Kuraklık

 

BoE faiz artırdı, bilanço küçültecek; AMB ciddileşti: Enflasyonla topyekûn mücadele başlıyor

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler