Sosyal Medya

Döviz

BoE faiz artırdı, bilanço küçültecek; AMB ciddileşti: Enflasyonla topyekûn mücadele başlıyor

İngiltere Merkez Bankası (BoE) politika faizini 25 baz puan daha artırarak yüzde 0,50 düzeyine yükseltti. Son toplantısında da faiz artırımına…

BoE faiz artırdı, bilanço küçültecek; AMB ciddileşti: Enflasyonla topyekûn mücadele başlıyor

İngiltere Merkez Bankası (BoE) politika faizini 25 baz puan daha artırarak yüzde 0,50 düzeyine yükseltti. Son toplantısında da faiz artırımına giden banka 2004’ten bu yana ilk kez art arda iki toplantıda faiz artırmış oldu.  İngiltere’de aralıkta yüzde 5,4 olan TÜFE enflasyonunun nisanda yüzde 7,25’le zirveye varması bekleniyor. Hedef ise yüzde 2’de.

BoE Başkanı Andrew Bailey şirketlerin maliyetlerinin enflasyonu beslediğini ve görünüme ilişkin belirsizliklerin arttığına vurgu yaptı. Bu faiz artışının standart bir talep kaynaklı faiz artışı olmadığına dikkat çeken Bailey bankanın sıkılaşma döngüsünde verilere göre esnek davranacağına da işaret ederek “BoE’nin sürekli faiz artışıyla ilerleyicini varsaymak hata olur” dedi.

Bilançosunu da küçültmeye başlıyor

Banka 1,2 trilyon dolar (895 milyar sterlin) büyüklüğündeki varlık alımlarını da azaltmaya başlayacağını duyurdu. Bankanın bilançosunda daha az yer tutan 20 milyar sterlin değerindeki şirket tahvillerinin 2023 sonuna kadar satılacağı, İngiliz devlet tahvili alımlarının ise vadeleri sonlandıkça bilançodan çıkartılacağı aktarıldı. Nicel sıkılaşma olarak da bilinen ve bankanın bilançosunu küçültecek olan tahvil satışlarının gelecek ay başlayacağını belirten banka 27,9 milyar sterlinlik getirinin ‘yeniden yatırım için kullanılmayacağını” açıkladı.

Açıklama sonrasında İngiltere Hazine tahvilleri fiyatları düşerken 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 1,30’a yükseldi. Sterlin beklentilere paralel kararın ardından dolar karşısında yüzde 0,3 artışla 1,36 düzeyine yükseldi.

Karar öncesi enerji faturalarına destek açıklandı

Enerji maliyetleri İngiltere’de enflasyonun en önemli girdisi ve ülkenin enerji otoritesi dün hanehalkları için faturalara uygulanan 700 sterlin üst sınırını yaklaşık 2.000 sterline yükseltti. Bu durum İngiltere’deki hanelerin enerji faturalarını nisandan bu yana yüzde 54 artacağı anlamına geliyor. Hükümet 22 milyon hane için fiyat artışına sınır getirirken, 9 milyar sterlin (12 milyar dolar) fatura desteği paketi açıkladı. Avrupa genelinde doğalgaz toptan satış fiyatları 2021 yılında yüzde 300’ün üzerinde arttı. Hükümetler haneleri korumak için fiyat kısıtlamaları getirirken, İngiltere’de bu önlemler 2021’in başından bu yana enerji sağlayıcılarının dörtte birinden fazlasının iflas etmesiyle sonuçlandı.

AMB: Enflasyon geçici dönem için öngörülen düzeyleri ‘ılımlı şekilde’ geçecek

Avrupa Merkez Bankası ise piyasaların beklentileri doğrultusunda yüzde -0,50 düzeyindeki politika faizine dokunmadı. Bankanın yazılı açıklamasında enflasyonun “geçici” olmakla birlikte öngörülen dönemdeki hedefleri “ılımlı şekilde” aşacağı ifade edildi. Fakat piyasa şimdiden 40 baz puanlık faiz artışını bu sene bitmeden fiyatlamaya başladı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler